Indiska lammfärsbullar i kryddig tomatsås

Av , 24 maj, 2010 20:17

Lamm anses av många vara bra kött för oss som är tarmsjuka. Anledningen är att lamm ofta är renare kött – de hinner ju inte bli så gamla innan de hamnar i våra grytor.

Jag är själv mycket förtjust i lamm, även om jag vet att det kan vara fett. Lammfärs har exempelvis mellan 10-15% fett i sig, att jämföra med nötfärs som ofta finns i 10% fett-version. Det går ju alltid att hälla av fettet från lammfärsen om man mår bra av fettreducerad kost.

Den här rätten är Indien-inspirerad. Garam masala är en kryddblanding som finns i vanliga kryddburkar och är inte så starkt. Det som är starkt i denna rätt är den gröna chilifrukten. Rätten är i övrigt snäll mot magen eftersom den innehåller ingefära, vitlök och gurkmeja som alla tre anses ha antiinflammatoriska egenskaper.

OBS! Numera gör jag lammfärsbullar i en sås baserad på butternutsquash som jag kokat och mixat och blanda upp med kokosmjölk istället för att använda tomatbaserad sås, se recept här. Jag har också skippat den gröna chilipepparn. Jag låter detta recept ligga kvar för den som vill fortsätta äta tomater och nattskatteväxter.

Lammfärsbullar (4 portioner)

  • 500 g lammfärs
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 gröna chilifrukter (stora), hackad i små bitar
  • 1-2 tsk garam masala
  • 1 dl ströbröd (glutenfritt om det behövs)
  • 1 stort ägg
  • salt och peppar
  • olja till stekning

Tomatsås

  • 1 paket krossade tomater
  • eventuellt 2 gröna chilifrukter, finhackade
  • 3-4 cm färsk ingefära
  • 2 msk mald spiskummin
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 1 dl krossade jordnötter
  • salt och peppar

Blanda ihop lammfärs, ingefära, vitlök, hackade grön chili, ströbröd och ägg till en smet. Forma köttbullar av färssmeten och stek dem på mellanvärme.

Lägg över köttbullarna i en gryta när de fått färg. Häll ej ner oljan från stekningen i grytan.

Häll i de krossade tomaterna, grön chilifrukt, ingefära och kryddorna i grytan och rör om. Låt puttra på spisen i 15- 20 minuter tills lammfärsbullarna är helt genomstekta. Servera med kokt ris.

TIPS: För den som lever på fettreducerad kost börjar man med att koka upp tomatsåsen i grytan först och lägger sedan i lammfärsbullarna där för att puttra i 30 minuter tills de är genomkokta. Den som är känslig för stark mat kan skippa den gröna chilin i rätten.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy