Torrstekta haricots verts
Den här rätten är många kollegors favoriträtt i Kina. Det ska egentligen vara kött i den också men det har jag skippat. Hemligheten är att bönorna friteras i 5 minuter så att de blir lite krispiga på utsidan. De blir helt klart bäst på färska bönor. Rätten ska i god kinesisk anda serveras tillsammans med andra rätter, t ex Gongbao jiding – då är den en rätt på bordet. Om man ogillar chili kan man skippa chilifrukterna, vilket jag rekommenderar då det är en nattskatteväxt. Rätten blir god även utan chilifrukt.
För den som är rädd för alltför mycket fibrer bör man rensa haricot verts-bönorna noggrant eller helt enkelt hoppa över denna rätt.
Torrstekta haricots verts – Ganbian siji dou 干煸四季豆 (2 personer)
- 200 g färska haricots verts
- olja till fritering
- 1 msk hackad vitlök
- 1 msk hackad ingefära
- 3-4 chilifrukter
- 1/2 tsk flingsalt
Rensa bönorna väl och se till att de är torra.
Värm upp oljan på spisen och släng i bönorna för att friteras i 5-6 minuter.
Hacka under tiden vitlök och ingefära.
Ta upp bönorna och lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Fräs upp vitlök, ingefära och de torra chilifrukterna i lite olja. När vitlöken och ingefäran är genomstekt ska man lägga på de friterade bönorna ovanpå och röra runt i 30 sekunder.
Häll upp bönor med vitlök, ingefära och chilifrukt på ett fat och strö lite flingsalt ovanpå.