Det heter att våra tarmsjukdomar beror på vårt immunförsvar och att de är autoimmuna sjukdomar, dvs att immunförsvaret attackerar sig självt. En del av oss misstänker dock att det beror på att vi stoppar i oss mat som helt enkelt ger oss ett slags allergiska reaktion på maten vi stoppar oss, medan SCD-skolan anser att vi är sjuka för att vi har dåliga bakterier i tarmen som vi föder genom att äta mat som dessa bakterier lever på.
Fortsätt läs 'Parasiter och patogener'»
När jag gick i mellanstadiet brukade vår lärare förhöra oss om vad vi åt till frukost. Jag svarade ärligt att jag brukade äta rostat vitt bröd (det var typ schweizerlimpa eller något annat med rågsikt i) med bregott och ibland hade jag saltkött ovanpå. Till detta drack jag svagt te. Någon gång ibland tog jag lite genomskinlig citrusmarmelad på också och ett glas apelsinjuice (gjort på koncentrat som min mamma köpte djupfryst tillverkat i Florida med fruktköttet kvar). Min fröken underkände mig direkt.
Fortsätt läs 'Vad är egentligen nyttig mat?'»
För en dryg månad sedan publicerade en europeisk konsumentorganisation en lista på produkter som vi använder dagligen, från schampoo till tandkräm och hudvård, som innehåller farliga substanser. Bland annat skrevs det om det på SVT:s hemsida, där det även finns en snutt TV-klipp om det (se gärna det! Damen som talar franska talar om att hon är frisörska och väl förtrogen med parabener eftersom hon färgar håret på folk dagligen). Det läskiga är att tydligen så deklareras inte alla substanser som finns i dessa produkter, så även om man försöker undvika en viss kemikalie eller gluten så kan den/det ändå finnas med i produkterna man använder.
Fortsätt läs 'Gifter i vår vardagshygien'»