Om hemsidan
Vem är jag?
Jag blev diagnosticerad med Crohns sjukdom när jag var 13 år och blev opererad samma år då de tog bort ungefär 10 cm i området runt tunn- och tjocktarm. Jag har levt med min sjukdom i över 25 år nu och har hållit den under god kontroll i många år, framför allt med hjälp av kost och medicinering från både skolmedicin och alternativ medicin.
Båda mina föräldrar var engagerade i sjukdomen på så sätt att de letade efter dieter för mig så att jag inte skulle få återfall i sjukdomen efter min operation. Min far var läkare och läste många medicinska forskningsartiklar om orsakerna till Mb Crohn och hur man skulle kunna undvika återfall. Kanske är min bakgrund som läkardotter en anledning till att jag läst in mig så pass mycket på sjukdomen som jag gjort, men jag tror också att min envishet att vägra vara sjuk har hjälpt till att hålla mig frisk i långa perioder.
Varför denna blogg?
När jag fick ett återfall för ett tag sen upptäckte jag att det fanns ett behov av kostråd för folk som är sjuka i Mb Crohn och den närbesläktade sjukdomen Ulcerös Colit. Den första frågan folk ställer sig när de blivit diagnosticerade med dessa sjukdomar är ”Vad kan jag äta?” och förvånansvärt många läkare och dietister svarar att man kan äta vad som helst (underförstått: ”för du kommer ändå alltid att vara sjuk”). Jag hävdar med en dåres envishet att vi som har kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar inte alls kan äta vad som helst utan att vi måste vara mycket försiktiga och noggranna med vad vi stoppar i oss för att hålla sjukdomen under kontroll.
Faktum är att antalet diagnosticerade fall av både Mb Crohn och Ulcerös Colit har ökat de senaste åren i västvärlden. Ofta är det yngre personer som drabbas, vilket innebär att dessa personer måste leva med sin sjukdom större delen av livet.
Det finns många teorier om varför folk får dessa sjukdomar, men det är troligt att sämre matvanor med halvfabrikat och mycket socker, inte minst konstgjort socker, spelar en stor roll. Det är också troligt att kosten inte är den enda orsaken till varför man insjuknar, men det är en viktig orsak, tror i alla fall jag som framkallat återfall med felaktig kost. När jag sköter min mathållning ordentligt mår jag mycket bättre.
Således har jag skapat denna blogg för att dela med mig av mina tankar kring min sjukdom, hur man kan hålla den under kontroll och leva som frisk och framförallt vill jag dela med mig av mina recept på mat som är bra för magen. Det bör tilläggas att jag uppmuntrats att göra detta av folk inom sjukvården samt av andra sjuka.
Jag vill dock lägga in en brasklapp att allt jag skriver inte är vetenskapligt verifierat och att alla kostråd inte passar alla som har framför allt Mb Crohn då denna sjukdom ju kan sitta i princip överallt från matstrupe ner till ändtarm och vissa är sjukare än andra. Det finns forskare som hävdar att Mb Crohn faktiskt kan vara ett samlingsnamn på kanske 400 olika sjukdomar, vilket kan förklara varför olika personer mår bra av olika kost och att sjukdomen tar sig olika uttryck. Vissa Crohnare mår t ex utmärkt av att leva på fettreducerad kost och äta oxfilé medan andra blir helt friska av att leva som veganer. Med andra ord är det ”trial and error” som gäller för alla sjuka.
Jag hoppas att mina recept och tankar kring krångliga magar kan hjälpa andra kroniskt sjuka.
/Tina
P.S. Den som vill nå mig privat kan göra det på info (a) tinasmagmat. se .
Hej Tina!
Tack för ditt snabba svar. Jag ska försöka hitta mer från J.P.Thompson som du hänvisar till och förddjupa mig i basallergidieten.
Jag ammar, det känns naturligt. Det blir så svårt med alla andra matbeslut som är enkla för många andra mammor. Själva beslutet att ha barn mitt i alla sjukhusvistelser mellan operationer när man måste ta hand om andra 1000 saker är tillräckligt svårt. Men det blev som det blev och nu njuter vi som föräldrar. Att försöka förebygga UC när det finns hos pappan känns som vandring i mörkret. Läkare vet ju inte så mycket om det. Tack och lov finns sådana sidor som din.
Det finns säkert många föräldrar som undrar om man kan göra något för att undvika sjukdomen. tack en gång till1
Hej!
Hittade din blogg när jag sökte på fettreducerad kost.
Försäkringskassan drog i mars 2011 in min handikappersättning då de påstod att man inte längre fick ta med merkostnaderna för fettreducerad kost.
Det var naturligtvis fel och jag måste nu göra om hela min ansökan.
Vis av erfarenheten vet jag att de kommer att gå in på varenda liten detalj i min ansökan och då speciellt detta med kosten.
Jag har Mb Crohn sedan 1977, rectum- och colonamputerades i omgångar mellan 1979-82, dessutom tog man bort 20 cm tunntarm.
Den fettreducerade kosten hjälper mig att hålla flödet så lugnt att jag slipper vätske- och näringsbrister, men FK vill ha varenda post bevisad.
Du har ju lagt ner ett enormt arbete och jag undrar om du dessutom gjort någon lista på de merkosntader den kosten du rekommenderar innebär?
Hej Kerstin,
Nej, jag har inte gjort någon lista på merkostnaden för den kost jag rekommenderar innebär. Eftersom jag inte äter ute så ofta så sparar jag in pengar på att laga storkok med mat jag äter på jobbet så jag tror ärligt talat inte att min kost är så enormt mycket dyrare än vanlig kost är. Jag äter ju inte heller chips, godis, glass och kakor och sparar in en massa pengar på det. Grönsaker är ju trots allt rätt billigt (ekologiska morötter på ICA kostar ju runt 16 kr kilot). Jag kör inte fullt ut med ekologiskt kött för det blir för dyrt. Däremot kostar det andra, dvs alla kosttillskott och probiotika, som jag måste ta mer och det vill jag helst inte tänka på hur mycket det kostar. Jag försöker tänka att varje dag jag är borta kostar mig pengar som jag sparar om jag häller i mig kosttillskott och probiotika.
Lycka till med F-kassan!
/Tina
Hej Anna!
Tack för en mycket fin hemsida!! Jag och min man har suttit och läst och har blivit inspirerade att laga mer mat som är anpassat till min IBS mage. Nu undrar jag om du har tips vad det gäller probiotika. Jag vet att det finns i yougurt och hälsofil, men jag ska ta det lugnt med mjölkproteinet så det går bort.. Så har du tips på bra produkter som innehåller probiotika? Tack igen för en mycket fin sida!
Hej Tina!
Jag lider också av sjukdomen ulcerös kolit och har ätit medicin sedan jag fick diagnosen för snart ett år sedan. Fick kortison då de svagare medicinerna inte hjälpte och blev då bra. Men såklart kom det tillbaka eftersom jag (precis som du) tror starkt på att kosten påverkar. Jag har ännu inte kommit på vad som utlöste min sjukdom men jag märker att kosten påverkar. Direkt när jag ätit får jag springa på toa, känns som det är så vad jag än äter, vill därför prova basallergidieten. Men jag tycker det är svårt att sätta sig in i den, finns det ingen bok eller annat som berättar hur man ska gå till väga? ska läsa allt du har skrivit så hoppas att jag blir klokare av det, är bara så mycket att sätta sig in i i början. Håller även på att läsa Annika Lagerholms bok. Men finns det någon annan bra bok som förklarar hur man ska genomföra dieten? Undrar även vad man behöver ta för extra vitaminer m.m.? MVH Martina
Hej Martina,
Annika Lagerholm rekommenderar en bok som heter ”Nu räcker det!” som är skriven av Ursula Jonsson. Den verkar tyvärr vara slut på Adlibris, men den finns kanske på bibliotek? Ursula har en blogg där det kanske finns mer information.
Mitt tips är att du helt enkelt bara tar och skippar all komjölk, komjölksprodukter, allt med gluten, all mat med tillsatser (helst bara ekologiska rena livsmedel), socker, jäst och MSG. Skippa gärna också potatis, tomat och andra nattskatteväxter. Du kan kolla i min receptlista efter olika maträtter och börja med att äta t ex hirsgröt med lite kokosfett och honung och ekologisk rismjölk. Äsch, jag skriver ett inlägg om hur du ska göra så kan du ju testa det själv! Spana in ”Akut läge” också. När det gäller vitaminer som vi behöver så har jag skrivit om det: kolla under taggen ”vitaminer” så får du veta mer. Glöm inte att ta D3!
Lycka till!
/Tina
Hej! Tack för ditt svar och din fina blogg. Ska verkligen prova detta, är så trött på allt det här med att vara dålig i magen alltid. Men undrar om man kan ersätta mjölken med något, exempel sojamjölk eller liknande? Tycker det verkar så svårt att vara från det helt då jag äter/dricker mjölkprodukter dagligen, speciellt i matlagningen. Och undrar även om man kan följa dina recept helt, har kollat igenom några lite snabbt och sett att där är mindre mängder mjöl/socker i vissa recept! Ska man ersätta det med något eller ta bort det helt om man ska följa dieten eller är det okej att äta det i små mängder i exempelvis matlagning?
Med vänlig hälsning, Martina
Hej Martina,
Du kan titta på vad jag har skrivit om mjölk och mjölksubstitut på bloggen här genom att kolla under fliken Tips för magen/Mjölk. När det gäller recepten har jag nog tagit bort det mesta med gluten och ersatt med glutenfritt, men i vissa kinesiska recept förekommer fortfarande lite socker som krydda. Idag använder jag hellre honung istället för socker. Kolla gärna vad jag skrivit i tidigare inlägg och skippa komjölk helt och hållet är mitt bästa tips.
/Tina
Hej igen 🙂
Tänkte fråga dig som är insatt. Vad är egentligen skillnaden på paleo mat/stenåldersmat och basallergi mat?
/MVH Martina
Tack för din mycket behövliga sida!!
Hej Martina,
Basallergikost är att man utesluter gluten och mjölk, vad jag förstått. Paleo/stenålderskost att man äter som vi gjorde på stenåldern då vi var samlare och jägare: mycket nötter, bär, grönt, vilt och fisk (sannolikt mer fisk än vilt: det är ju lättare att fånga fisk än vilt).
/Tina
Tack P!
/Tina
Hej!
Du var inne å la en fin kommentar på min blogg, neuropedagogen, och jag blev nyfiken på din hemsida 🙂 Jag lade in en länk på min Nätverksgrupp på FB och ser att det finns anledning länka till fler av dina inlägg! Härlig sida du har! Mera sånt, tänker jag då 😉
Boken, ”Det räcker nu!” av Ursula är riktigt bra men möjligen lite tyngre läsa om hon inte uppdaterat den just i dagarna!? Mer lättlästa böcker, som jobbar på samma tema, att utesluta mjölk-, mjöl- och sojaproduker samt reducera socker och andra smakförstärkare så långt det går, finns genom böcker som ”Kärnfrisk mat” av Ninka Bernadette Mauritson & Torbjörg Hafstensdottir, ”Mat för barn med autsim & ADHD” av Annika Röed och ”Stenålderskost” av Cordain (tror jag han heter). Två andra riktigt bra böcker är ju ”Maten och folksjukdomarna” av Staffan Lindeberg och den purfärska ”Gluten och mjölk, Serien om de vita gifterna, Källan till moderna folksjukdomar” av Michael Håkansson!
Tack för att du visade mig vägen till din fina hemsida!
Ohpps! Jag lämnade fel länk i mitt inlägg, skall vara den till Nätverket!
Hej Tina!
Googlade på spenatsoppa TKM och hamnade här! Intressant att läsa hur du kom i kontakt med Kinesisk Medicin. Driver själv den holistiska träningsmetoden enligt TKM, ChiBall® – om du hört talas om den?
I alla fall har jag precis börjat göra mer omfattande och genomtänkta inlägg på facebook för att förhoppningsvis lyckas få fler ”gillare” på sidan och på så sätt sprida dessa helhetstankar. Om du är nyfiken kan du gå in och läsa mer på http://www.chiball.se och även då fb: ChiBallScandinavia.
Jag lånar ditt spenatrecept och länkar till din sida! Chihälsningar Anette
Hej
Kanske kan du hjälpa mig. En åsikt? Jag blir så villrådig efter att ha läst detta om fettet och annat.http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk
Med vänlig hälsning Solveig
Hej Solveig,
Oj, den länken kräver egentligen en lång utläggning. Visst, jag har också läst om hur inflammationsdrivande omega 6 är och att man ska äta mer omega 3. Därför använder jag inte solros/majsolja längre utan bara olivolja och kokosfett, samt ibland ghee och rapsolja, när jag lagar mat. Däremot tror jag inte att våra inflammatoriska tarmsjukdomar enbart beror på omega 6 som LCHF-profeterna gärna vill framhålla. Jag tror att vi blir sjuka pga en kombination av dålig tarmflora till följd av mat som vi inte tål eller/och parasiter/patogener, brist på olika näringsämnen (tex magnesium, Q10, D3 osv), hormoner (t ex hormonell påverkan av stress), psykosomatik och överkänslighet mot olika saker, från gluten, mjölk till gifter i vår närmiljö (t ex fluortandkräm). Som jag skrivit tidigare så har jag blivit medicinfri och frisk genom homeopati och bioresonansterapi samtidigt som jag kör en diet utan gluten, komjölk, potatis, tomat, ytterst lite socker och jäst, och jag försöker också hålla nere mitt stärkelseintag till förmån för protein och grönsaker. Jag äter inte heller så mycket frukt. Läs gärna på min sida så hittar du mer om vad jag kommit fram till.
/Tina
P.S. Det finns faktiskt de som anser att man ska äta olivolja för att det minskar inflammationen. Kolla också upp IFD, inflammationsdämpande kost, med mycket gurkmeja, vitlök, ingefära, chili, kokosfett, grönsaker och fisk.
Hej! En ovanlig och väldigt skicklig homeopat som jag vill rekommendera heter Viola Bergqvist, hemsida naturälskaren. Min pappa som varit sjuk i många år ”crohns” fick läkt tarm och slapp vara bunden till att ha en toalett inom räckhåll. Efter sanering av tänder, bryggor blev även blodtryck perfekt. Även jag har sanerat mina tänder och skulle aldrig göra det utan stöd av homeopatisk medicin. Idag orkar jag gå och stå rakt, tidigare lutade jag framåt. Jag har inte ständig värk eller förstoppningar. Hälsningar Åsa
Tack Åsa! Ytterligare en bra homeopat till min lista! Härligt att höra att din far blev frisk och du också!
/Tina
Hej Tina!
Jag har nyligen fått diagnosen Ulcerös kolit och vill genast sätta mig in i allt vad gäller alternativ medicin och kost. Du har en fantastiskt bra och läsvärd sida som jag tillägnat mycket tid åt:) Nu har jag sedan 1 vecka tillbaka uteslutit gluten och komjölk helt i min kost men eftersom jag fortfarande går på kortison och asacol och medicinen har hämmat inflammationen, vet jag inte om kostförändringen hjälpt ännu (men det vill jag tro). Jag har även uteslutit ris, potatis och majs utan att veta hur nödvändigt det är för mig. Hur är det med majs egentligen? Hade varit skönt att kunna göra lite bröd/knäckebröd på majsmjöl men är det generellt dåligt för oss med uc så undviker jag det hellre. Tycker helt enkelt att det är svårt att veta vart jag ska dra gränsen på vad jag kan äta och ej så här i början. Läste också att man bör vara stenhård när det gäller gluten och inte ens ta något litet då och då eftersom hela effekten försvinner. Men undviker man gluten kan man väl ändå äta både ris, potatis och majs? Hur märker man att det inte är bra för en? Får man ont i magen eller t.o.m blödningar då?
Hej Cattis,
Tack för att du gillar min sida! Det tar tid innan man märker vad man tål och inte tål. Jag skulle rekommendera att du försöker köra på som du gör nu och sen när magen läkt ihop så kan du börja testa dig fram med stärkelse av olika slag. Kolla in SCD, som är det du nästan äter nu. De kör med kycklingbuljong som läkande medel och det kan jag verkligen rekommendera (se min receptlista). Det finns de som är extremt överkänsliga mot majs och eftersom i princip all majs är genmodifierad är jag lite skeptisk numera mot majs. Man kan göra mycket goda kex på rismjöl, hirs och linfrön. Kolla mina recept så hittar du där, eller kolla frökex och LCHF så hittar du ännu mer på nätet.
Man märker om det inte är bra för en genom att magen protesterar i olika grad. För mig så får jag ont i magen direkt av komjölk (dock inte av ostar, men efter ett tag blir jag sämre i magen), och gluten ger mig kletig avföring. Om jag äter t ex Kalles Kaviar så börjar jag blöda nästan direkt så vissa saker är jag uppenbarligen mer allergisk mot än andra. Det tar tyvärr tid att läka ihop, räkna med ett år ungefär.
Om man undviker gluten kan man äta ris, potatis och majs, men just potatis mår jag själv inte så bra av pga att det är en nattskatteväxt och jag vet att det finns folk med UC som inte fixar ris heller, allt är individuellt.
Lycka till och krya på dig!
/Tina
Hej vem är din homeopat och var finns hon?
Hej Ellinor,
Jag har en bioresonansterapeut/homeopat i Stockholm och en i Lund. Hör av dig på info (a) tinasmagmat.se om du vill att jag skickar kontaktuppgifterna till dessa personer. Du kan även se lista på homeopater som andra rekommenderat om du trycker på taggen homeopati och letar bland inläggen (det som handlar om homeopati specifikt, tror det är det äldsta).
Mvh,
Tina
Hej. Du har min mejl. Kan du skicka din till mig. Har en fråga angående din text. Hälsning Àstrid
Hej Tina! 🙂
Vad är dina kunskaper/erfarenheter om L-glutamin? 🙂
/ Daniel
Hej Daniel,
Om du söker l-glutamin på sidan så hittar du vad jag redan skrivit om det (t ex Akut läge). Jag tog det när jag var akut sjuk och behövde bygga upp tarmen igen, vilket verkade fungera. Dock ska man se till att ha rena versioner av l-glutamin, dvs inte de som finns i bodybuildarpulverbutiker.
/Tina
Hej Tina,
Jag har med intresse läst dina inlägg och probiotika och du har verkligen erfarenhet och kunskap. Jag undrar om du har provat Biogaias Reuteri? Och i så fall vad du tycker om den. Det låter ju så bra när man läser beskrivningen av just den lactobacillus-sorten men det är ju en djungel! /Maria
http://www.biogaia.se/fakta-om-lactobacillus-reuteri
Lactobacillus reuteri Protectis (vetenskaplig stambeteckning DSM 17938, tidigare Lactobacillus reuteri ATCC 55730) har direkta effekter mot patogener, men den har också positiva effekter genom modulering av immunsystemet. Lactobacillus reuteri Prodentis (en kombination av de två stammarna DSM 17938 och ATCC PTA 5289) har visats hämma patogener i munhålan och minska symtom som blödande tandkött samt mängden plack på tänderna.
Varför är Lactobacillus reuteri så speciellt?
Lactobacillus reuteri är en naturlig kolonisatör i människor från det vi föds och finns även i bröstmjölk hos ammande mödrar. Den är en av mycket få arter av Lactobacillus som är unikt anpassad för att fästa i tarmkanalen hos människor (Oh PL et al. 2009). De flesta andra bakterier har sin naturliga livsmiljö utanför den mänskliga kroppen och koloniserar bara tarmfloran tillfälligt.
Ang min tidigare kommentar om Biogaias Reuteri så har jag just fastnat för att de skriver om dess direkta effekt mot patogener samt dess förmåga att fästa vid/kolonisera tarmen. Men det är lätt att bli vilseledd. Har du provat denna sort? /Maria
[…] personer med Crohns sjukdom (Ulcerös Colit) finns en blogg: Tinas magmat. […]
Hej Maria,
Jag har inte testat Biogaias Reuteri, men den låter intressant! Tack för tipset!
/Tina
Hej Tina
Vad drack du mer under tarmvilan på sjukhuset. Tycker att isosource bara är socker.
Mvh
Malin
Hej Tina!
Jag har precis blivit diagnosticerad med UC. Har sista dagarna suttit och läst på din hemsida och blivit inspirerad att ändra min kost. Är sedan tidigare laktosintolerant men har nu bestämt mig att börja äta glutenfritt och skippa mjölk helt. Har även fått medicin och tänker ta den samtidigt och försöka trappa ner senare när magen blir bättre. Vill tacka dig för en jättefin och edukativ sida och inte minst alla recepten som du delar med dig. Önskar dig ett frisk liv ❤️ / Mvh Amira
Hej!
Å herregud! Detta är verkligen så interessant! Vilket fantastiskt arbete du gör genom att skriva om dina erfarenheter och allt du tar reda på! Jag tror att tarmbakterier och parasiter har så otroligt stor påverkan på oss. Tror även det är en anledning till endometrios. Min dotter hade återkommande öroninflammationer från det att hon var 4 månader till 2 år. Hon fick mycket antibiotika. Jag visste inget om tarmbakterier på den tiden Sen fick hon endometeios i tonåren och har nu genomgått två operationer. Vi söker efter en alternativläkare. Undrar om du kan tips oss om någon. Gärna i Göteborgsområdet men annars vart som helst. Kram, jag läser så ögona blör….
Hejsan..
Hittade din sida i morse och jäklar vad mycket bra information jag har fått..
Jag äter Levaxin sen ca 20 år och enligt läkarna är allt frid och fröjd (Läs normala värden)…
Fast jag mår som en kratta, kämpar som en galning mot Goliat (25 kg övervikt) men inget händer..
Mina magproblem = slapp magmun, gallsten, mera Omoprezol bara..
Min sköldkörtel är onormalt liten (men det gör tydligen heller inget?!)
Nu Undrar jag om min förbränning lägger av för ev kortisol (stressat länge) tarmar är åt H – vete, kan allt bero på mag-syran tro??!!
Jag är innerligt trött på att aldrig få må bra, all energi går åt detta..
Tack för kanonbra inlägg/artiklar..
Mvh Birgitta Tiainen Sollefteå
Hej Birgitta,
Jag är inte expert på slappa magmunnar och gallsten osv. Men har du testat att byta kost och t ex inte äta gluten, ta bort stärkelse och socker (typ SCD) och vara försiktigt med komjölk? Om man äter mat utan stärkelse, dvs mer stenålderskostmat, så hjälper det att förlora vikt och kanske, men jag vet inte, så kan det också hjälpa till med att få bättre hormonbalans. Om du har stressat mycket måste du stressa ner, börja med yoga, qigong ed och meditera så att stressen släpper. Det finns mängder med meditationsappar och filmer på youtube t ex som kan hjälpa till. Se också till att gå och lägg dig före kl 22 så att du ligger i sängen med släckt ljus då för binjurarna, som utsätts för stressen mest, vilar sig mellan kl 22-00 och då är det viktigt att vila/sova så att de återhämtar sig då.
Kanske kan det vara bra att leta rätt på en bra alternativmedicinare, en akupunktör, homeopat eller naturterapeut ed, som kan hjälpa dig med sköldkörteln? De prover som läkarna tar verkar inte alltid visa hela sanningen och du har ju uppenbarligen problem med ditt hormonsystem.
Omoprezol är väl för att man ska minska mängden magsyra i magsäcken? Enligt vad SCD Lifestyle har skrivit så är det vanligt att man behöver MER magsyra för att kunna bryta ner maten i tarmen. Jag äter själv digest och helazym från Helhetshälsa (de är bäst på dessa produkter) varje måltid och min mage fungerar numera väldigt bra. Vi som har Crohn och som har nedsatt sköldkörtelförmåga producerar inte tillräckligt med saltsyra och om du googlar matsmältning på min blogg så kan du läsa mer om det där. Eftersom du har slapp magmun så vet jag inte hur det fungerar med mer mag- och saltsyra, det kan ju vara farligt, men det kan vara bra att kolla upp med någon duktig alternativare som kan visa dig hur du kan göra.
Men testa stenålderskost eller SCD med rätt sorts probiotika (Biomedicas Rubicon är bäst, tycker jag) och gå till en akupunktör (gärna någon duktig äldre kines) eller annan alternativare och se om de kan reglera hormonerna så att du mår bättre.
Lycka till!
Mvh,
Tina
Tack, Kajsa! Jag har tyvärr inga namn på alternativläkare i Göteborgsområdet men kanske en kinesisk akupunktör kan hjälpa er? Det är viktigt att hjälpa din dotter med probiotika, jag gillar själv Rubiocon från Biomedica (öka i dos allteftersom) och att dricka surkålsvatten från surkål (Tistelvind är den renaste, kolla innehållsförteckningen, I love Eco innehåller tillsatser i form av citronsyra) så att hon får hjälp med tarmbakterierna. När det gäller endometrios så kan du läsa om hur amerikaner äter sig friska från det på siten Endo Resoloved. Uppenbarligen är socker och gluten/stärkelse en stor bov i endometrios. Jag har en väninna som blivit symptomfri genom att köra stenålderskost/paleo. Hon märkte skillnad väldigt snabbt efter att hon kört en 30 dagars paleokur. ”paleo 30 day challenge” brukar många köra. Mycket hemkokt buljong, kött, fisk, fågel och grönsaker. Zoodles, dvs nudlar gjort på zucchini, är fantastiskt gott och enkelt att göra.
Lycka till och hoppas att din dotter snart mår bättre!
Varma hälsningar,
Tina
Tack Amira! Det glädjer mig alltid när ni läsare finner min sida hjälpsam. Det är en mycket bra idé att skippa gluten och mjölk, men även socker, om man har ulcerös colit. Läs gärna Annika Lagerhorns skrift om hur hon blev frisk från sin UC. Glöm inte att ta tarmbakterier också, Rubicon och saft från surkål (Tistelvinds är renast och bäst, sug på själva surkålen så du får i dig surkålsbakterierna) är mycket effektivt, tyckte jag.
Lycka till och krya på dig!
Varma hälsningar,
Tina
Hej Malin,
Jag tycker också att isosource suger big time eftersom det är så mycket socker. När jag låg inne senast, januari/februari 2015, bestämde jag mig till slut för att helt tarmvila. Jag fick då vitt dropp (isosource-liknande fast i droppform) och även om detta vita dropp är kärlretande, jag hatar att sätta droppnålar och läkarna var vansinniga på mig för att jag inte åt något på sju dagar så var det faktiskt värt det. Jag hade innan dess druckit Isosource i nästan en månad och min tarm visade inga större tecken på att vilja läka. Till slut började jag lyssna på min synska väninna som sa att hon hade en känsla av att Isosource gjorde tarmen illa. När jag sedan slutade med Isosource fick jag efter några dagar ut mörksvart slem som jag misstänker var dåliga bakterier ed som härjat runt i tarmen på mig. Det var mycket skrämmande. I efterhand tror jag att jag skulle undvika Isosource så mkt som möjligt och gå på hel tarmvila istället med dropp. Faktum är att det var så jag blev behandlad i Lund av min dåvarande läkare som numera är en av de stora experterna på Crohn i Sverige. Jag drack lite svartvinbärs Provide när jag började ”äta” igen. Tydligen kan tarmceller dö om de inte får mat på en vecka så jag körde på med lite Provide för att göra dessa tarmceller och läkarna glada. När jag väl började äta körde jag SCD med morotspuré och kokt torsk samt kycklingbuljong (hemkokt) i flera veckor och kompletterade med Helazym och senare Digest och probiotika i form av surkål som jag satt och sög på efter maten för att få i mig probiotika (+Rubicon). Tarmen mådde väldigt bra av SCD och läkte otroligt nog ihop till slut.
/Tina
Hej Tina! Tack för en underbar och så viktig blogg och all kunskap du delat med sig av. Har själv fått hjälp av dina inlägg här, inte bara en gång! Nu var det ett tag sedan du skrev här så jag vet inte om du fortfarande svarar, men jag gör ett försök i vart fall. Jag har Crohns i tunntarmen och i början av tjocktarmen och har genom åren testat mycket, blivit bra, dålig, bra igen, ja du vet det klassiska… Har i flera omgångar testat olika näringspreparat, ett och annat medel från alternativmedicin också. Min fråga gäller de preparat du skrivit om i ”Akut läge” bland annat, dvs InflamX, Inflamino, Isosource. Har själv använt mycket av AbsorbPlus (och Jini Patels elementardiet) och Isosource Protein, tycker verkligen de hjälpt mig mycket, AbsorbPlus är super dock väldigt dyr på grund av fraktpriserna. Nu min fråga, undrar vad är det som gör att du tyckte InflamX var bättre och hade mindre socker medan Isosource orsakade candida pga socker den innehåller? Har försökt ta mig an detta på ett lite nördigt sätt och kommer fram att om man räknar med hänsyn till energiinnehållet per 100kcal energi (eftersom det är lika mycket energi man ska få i sig oavsett preparatet) så ligger AbsorbPlus och Isosource ungefär lika (1,1 och 1g sockerarter) medan InfamX innehåller mer än dubbelt så mycket sockerarter, 2,3g. Kemiskt sett så är det alltså mer än dubbelt så mycket socker i InflamX än i AbsorbPlus eller Isosource, smaken är ju en individuell upplevelse, men då det gäller näring för tarmbakterier eller candida etc som skylle orsaka dysbios så är dock InflamX det sämsta valet eller hur? Inflamino har jag tyvärr inte kunnat ta med i jämförelsen ovan av den anledning att tillverkaren inte anger innehåll av sockerarter i produkten (vilket i sig är lite bristfälligt tycker jag).
En andra frågan jag vill passa på och ställa, hur har det gått med Scd dieten i längden? Själv har jag följt Fodmap kosten och har fått jättebra resultat av den, hjälper kanske inte under skoven, men då är det väl ganska lite som hjälper överhuvud taget… I remission är jag helt symptomfri om jag följer undviker fodmaps, sådant läge var nästan aldrig fallet tidigare. Tänkte höra om din erfarenhet med Scd är liknande? Vänliga hälsningar/Marita
Hej!
Jag fick tydligen diagnosen Chrons för över ett år sedan men min hjärna har förträngt detta totalt,just nu inne i en intensiv behandling med cortsiontabletter men var tvungen att uppsöka sjukhus härom natten då det är förträngningar på min tunntarm så maten kom inte igenom..
Jag upplever att de säger så olika och rakt motsats till varandra, dessa läkare. Vad jag kan äta inte äta…
Var på nätet kan jag hitta enkla vardagliga recept på mat, som det är nu så äter jag kokt torsk och kokt potatis ena dagen och kokt lax och kokt potatis nästa dag, dricker mycket vatten, dricker 1 a´2 muggar med frukostvälling/dag.
Det är i det stora hela vad jag förmår att peta ner då maten blivit en ångestladdad sak för jag orkar inte att ha ont hela min vakna tid på dygnet.
Jag måste ha näring värt namnet nu, inte när en dietist/telefon jamsar om , ”ja du kan ju försöka med si och så..” Jag har hamnat i en ond spiral där jag inte längre vet vad jag skall kombinera ihop att äta, jag vill inte äta men måste ju.. någon som känner igen sej och kan ge en handfull råd om olika recept att hålla sej till i det här akuta skedet där psyket havererar pga av ständig ångest för svåra smärtor så fort jag äter något annat än kokt fisk och kokt potatis..
Jag vill leva ( så gott det går med sjukdomen) inte bara överleva på nåder…
Hej Carin,
Ledsen för sent svar, men jag är inte här inne så ofta längre. Mitt tips är att du kollar upp SCD och kör den dieten. Den har hjälpt mig och många andra Crohnare och det är enda sättet att läka ut tarmen och byta bakterieflora. Ta gärna Rubicon efter ett tag och sug på surkål i samband med måltiderna. Det blir bättre. Dietisterna vet inte vad de ska säga, men ät inte gluten och stärkelse, socker och tillsatser.
Lycka till!
/Tina
Hej Marita,
Jag har inte några innehållsförteckningar för UltraInflamax och Isosource tillgängliga just nu, men jag tyckte att Isosource var mycket mer konstgjord än UltraInflamax och den innehåller också färre näringsämnen. Bäst och mer osötad var dock Inflamino och även Helhetshälsas pulver. Men jag skulle inte rekommendera någon av dem i ett akut läge faktiskt, jag är så tacksam att SCD hjälpte mig att läka ihop. Jag åt det i 50 dagar, och började ta Salazopyrin EN som uppenbarligen fungerade på min mage, så plötsligt var jag frisk igen. Helt magiskt! Men jag äter inte komjölk och gluten och försöker hålla nere socker och tillsatser, och varje måltid intar jag Helhetshälsas Digest respektive Helazym (en av varje) samt tre Rubicon.
Vänliga hälsningar,
Tina