Lasagne utan tomat
Jag gillar lasagne, men det är svårt att äta när man inte får äta gluten, tomat och mjölkprodukter. Jag har dock experimenterat fram ett recept som är helt OK och inte innehåller dessa ingredienser.
Lasagne utan tomat
Köttfärssås
- 400 g nötfärs, ekologisk
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2-3 morötter (2 normalstora)
- 2-3 rödbeter (2 halvstora)
- 1/2 dl vatten
- 1 tsk basilika
- 1 tsk timjan
- 1 tsk persilja
- salt och peppar
- 1 msk olivolja
Hacka lök och pressa vitlök. Skala morötter och rödbetor och riv fint på rivjärn.
Fräs löken mjuk i olivolja i en gryta. Tillsätt rivna morötter och rödbetor och stek upp lite lätt med kryddor. Tillsätt lite vatten och rör om. Låt puttra under lock. Om man vill kan man sedan, kanske 20 min senare, ta detta och mixa i en mixer. Jag brukar köra med rivet istället.
Under tiden steker man köttfärsen och finfördelar den i stekpannan. Häll därefter i den i morots/rödbetsblandningen (antingen att den är mixad eller bara råriven) och låt koka på ett tag, kanske en halvtimme under grytlock.
Zucchini- och fetasås
- 3 msk smör/ghee
- 2 msk maizena
- 0,5 liter rismjölk
- 1 medelstor zucchini, fint riven
- 1 paket fetaost (fårost), riven
- 1 krm muskot
- Salt och peppar
Smält smöret i en stor kastrull. Red med mjöl och vispa i rismjölk som en vanlig bechamelsås. Häll inte i all mjölk på en gång utan lite åt gången.
När all mjölk är i kastrullen, häll i den rivna zucchinin och osten och rör om. Låt koka upp så att såsen tjocknar lite. Krydda med muskot, salt och peppar.
- 1 paket lasagneplattor, glutenfria (Sempers är lättast att använda, men det går också att använda rispapper från Vietnam, men då får man lägga ett par ovanpå varandra eftersom det annars blir för tunt)
- 1 paket fårost, riven
- 1 paket oatleygrädde
Häll upp ett lager köttfärssås i en ugnsfast panna. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Varva med ostsåsen, lasagneplattor och köttfärssås. Det sista lagret ska det vara ostsås. Häll på riven fetaost och oatleygrädde.
Grädda i ugnen 200° i 30-40 grader.