Linssoppa

Av , 12 oktober, 2010 20:26

Ursprungssoppan lagade jag ofta när jag var student och vegetarian. Jag gjorde den på röda linser eftersom de har en tendens att koka sönder bättre och därmed är mer lättsmälta för min knasiga mage. Ju längre den kokar desto godare blir den, men ibland får man hälla i lite mer vatten på slutet så att det inte blir linsgryta istället. Den är lätt och snabb att göra och god. Linssoppa kan vara lite svårt för vissa ömtåliga magar så jag rekommenderar er att INTE äta denna soppa när ni har återfall utan ät den när magen är mer stabil.

Förr sade dietisterna att man skulle äta bröd till bönor för att få fullvärdigt protein, men denna rekommendation har man ändrat på senare år. Vi får i oss fullvärdigt protein i linser och bönor även utan att tillsätta bröd, vilket ju är bra för oss som inte tål gluten och alltså inte kan äta bröd till soppan.

Idag har jag gjort om linssoppan till att innehålla kokosmjölk och gurkmeja istället för tomat och paprikapulver. Jag har därför skrivit om receptet och kommer att ta en ny bild på linssoppan så småningom.

Linssoppa (4 portioner)

  • 3 dl röda linser
  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad ingefära (pulver)
  • 5 dl kokosmjölk och 7 dl vatten
  • 3 tsk grönsaksbuljong (utan jäst)
  • 2 tsk gurkmeja
  • Salt och peppar

Skölj linserna väl om de ser ut att behöva det. Ibland kan det vara små stenar i linserna, men det är vanligare i icke-välkända varumärkens linser.

Hacka löken och pressa vitlöken i en gryta med lite olja i. Stek löken mjuk och genomskinlig på medelstark värme.

Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljong, linser, kryddor, salt och peppar.

Koka upp och låt koka under lock i minst 20 minuter tills de röda linserna är helt genomkokta, vilket tar minst en halvtimme.

Ett svar på “Linssoppa”

  1. Anna-karin skriver:

    Har gjort denna idag!
    Den var jätteglad och jag kommer att göra den igen!
    Mums!

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy