Gluten

Av , 13 maj, 2010 21:52

Gluten är ett protein som finns i vetemjöl, råg och korn, samt produkter som bröd, pasta, bulgur med dessa spannmål som ingredienser. Även dinkel, som är ett slags vete, innehåller gluten. Det är inte ovanligt att man som kroniskt tarmsjuk är allergisk eller överkänslig mot gluten. Micke Skribent, som driver bloggen ”Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar” och även skrivit en bra bok om detta, menar att så många som hälften av oss sannolikt är överkänsliga mot gluten. En anledning till att vi inte tål gluten så bra längre är för att det moderna vetet är alltför förädlat och glutenrikt. Det gör att det vete som våra förfäder åt var lättare att tolerera för våra magar. Läs gärna Sanna Ehdins intressanta blogg om brödberoende, som förklarar just detta: det moderna vetet är helt enkelt mer svårsmält och allergiframkallande.

Eftersom mätmetoderna för att upptäcka glutenintolerans och celiaki, dvs glutenallergi, inte verkar vara så pålitliga, är min rekommendation att om man har problem med magen så ska man undvika gluten under minst ett halvår, vilket är tiden det tar för tarmludden att återhämta sig. Precis som med mjölken verkar det vara så att det är många som är odiagnosticerade och det innebär att även om din läkare eller dietist säger till dig att du kan lugnt äta gluten så skulle jag vilja rekommendera att du försöker att leva utan gluten i minst ett halvår, helst ett år, för att se om det påverkar din tarm positivt. Detta är särskilt viktigt om man har ulcerös colit eller Crohn i tjocktarmen eftersom det verkar finnas en länk mellan dessa sjukdomstillstånd och gluten, framför allt vete för UC.

Sannolikt är det så att en anledning till att många blir bättre på dieter som LCHF beror på att man helt enkelt skippat gluten. Observera att om man får i sig lite gluten så tar det sex månader från den glutenbiten tills tarmen återhämtat sig så man måste hålla strikt diet och får absolut inte fuska under sexmånadersperioden man testar glutenfritt. En del är så känsliga att om man använder samma köksredskap att laga glutenfri mat som man använder för att tillaga glutenmat så kan det glutenfria kontamineras. Alltså måste man vara väldigt försiktig och helst inte använda exempelvis träredskap till både gluten och glutenfritt utan hålla dem separata. Själv är jag inte så känslig för det, men har läst om många andra på nätet som är det.

Många blir bättre i magen ganska snabbt: ballongmagen försvinner och avföringen blir mindre kletig. Folk som har problem med reumatisk värk blir av med den efter sex månader om den orsakats av glutenintolerans, vilket är vanligare än vad man tror. Även om det kan tyckas jättejobbigt att skippa gluten så är det absolut värt det: vem vill inte bli frisk? Om det är glutenfri kost som gäller så tycker jag att man kan gott testa det ett år.

När man testas för glutenallergi i vår svenska sjukvård sker det ofta genom ett enkelt blodprov, men detta prov är inte lika säkert som när man gör en biopsi av tarmen. Tyvärr verkar inte biopsin vara så säker heller, givet det stora mörkertalet som uppenbarligen råder. Jag är inte själv konstaterad glutenallergiker, men sedan jag började äta imurel 2007 har jag märkt att jag inte mår bra av med för mycket pasta, bröd och andra glutenrika livsmedel och har numera slutat med att äta gluten, vilket har lett till att min mage är mycket bättre. Jag har testat att äta bröd någon gång ibland, utan att magen protesterar vilt, men om jag äter bröd två dagar i följd så blir magen genast sämre. Alltså har jag helt skippat gluten nu och tycker inte att det är så krångligt som jag trodde att det skulle vara. Idag finns det ju många glutenfria alternativ ute på marknaden och det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan göra, tycker jag.

Spagetti – nej tack!

Sedan jag började undvika gluten har jag hittat många nya vänner i affärerna: quinoapuffar, quinoamjöl, majsmjöl, polenta, maizena, rismjöl, rispuffar, risflingor, bovetemjöl, bovetegryn, helt bovete (väldigt gott till grytor eller i sallader), amaranth, jyttemjöl, durra/sorghum, fiberhusk, hirsflingor, kikärtsmjöl, pasta gjort på bönmjöl, glasnudlar, kokosmjöl, mandelmjöl, hasselnötsmjöl (och andra nötmjöl som man kan mixa till själv, exempelvis cashewnötter), linfrön osv. Tack vare LCHFarna så har det blivit vanligt med mandelmjöl och kokosmjöl i våra större butiker och tack vare våra invandrare har vi också fått in nya mjölsorter. Ofta är det billigare att köpa exempelvis rismjöl i en asiatisk butik, men man ska vara lite på sin vakt med att köpa exempelvis durra där eftersom det inte är helt säkert att den är fri från vete. Det räcker ju tyvärr med att man producerar exempelvis durramjöl i samma fabrik som man gör vete för att det ska bli kontaminerat. Därför kan vi bara äta ”ren havre” som tillverkats i särskilda havrekvarnar där inget gluten finns. Jag försöker att äta så naturligt glutenfritt som möjligt eftersom jag inte gillar industrins glutenfria produkter, som jag anser innehåller för många konstiga tillsatser. Eftersom jag inte gillar nattskatteväxter så använder jag inga glutenfria produkter som är baserade på potatismjöl eller potatisfibrer. Potatis verkar inte ha någon bra effekt på oss med kroniska tarmsjukdomar så det ska man också undvika.

Många glutenfria produkter som säljs av exempelvis Semper, Finax och Mixwell innehåller både mjölkprodukter och tillsatser som jag inte uppskattar. För att de ska likna vanliga gluten-produkter som bröd innehåller många glutenfria produkter många konstiga saker, inklusive stabiliseringsmedel. Jag tycker att det är bättre att satsa på så naturligt som möjligt och exempelvis äta vanliga risnudlar eller bovetenudlar istället för glutenfri pasta som ser ut som vanlig pasta? I en del av mina recept, t ex på pannkakor och amerikanska pannkakor har jag helt enkelt mixat ihop olika slags glutenfria mjöler för att slippa just de här konstiga tillsatserna. För hur fräscht känns det att använda glutenfritt skorpmjöl som innehåller 50 olika ingredienser och ett otal E-nummer?

Observera att sojasås inte anses innehålla gluten (men är gjort på det), och den som är extremt känslig bör leta reda på helt vetefri sojasås, vilket finns i välsorterade hälsokostbutiker. Häromåret blev havre klassat som glutenfritt, i alla fall när det är tillverkat i lokaler där man inte också mal vete och andra spannmål med gluten, och säljs nu som glutenfritt under namnet ”rent havre”. Själv verkar jag inte tåla havre så bra, och många autistiska barn har samma problem, så jag skulle föreslå att man under sin första sexmånadersperiod helt enkelt undviker havre, även om det är s k ”rent havre” som är klassat som glutenfritt.

För de som inte märker någon skillnad på glutenfri kost och fortsätter vara dåliga, eller helt enkelt inte blir riktigt bra av den glutenfria kosten, skulle jag rekommendera att man ger sig på SCD eller GAPS där man tar bort all stärkelse, som kan vara grogrund för elaka bakterier. Man kan också testa så kallad paleo-diet, dvs stenåldersdiet. En läsare hörde av sig och berättade att det visat sig att han var allergisk mot majsstärkelse och när han tog bort det ur sin kost blev han genast bra från sin Crohn. Det kan också vara värt att testa. Ris och quinoa tolereras ofta bättre av oss med tarmproblem.

En annan anledning till att vi har svårt för spannmål kan vara de prolaminer som skyddar sädesslagen mot inkräktare (deras mål i livet är ju att bli nya växter, inte uppätna av oss), och dessa prolaminer kan reta våra tarmar. Läs gärna mer om spannmål här och hur man kan hantera tillagning av spannmål, exempelvis ris, och nötter och göra dem mer ”magvänliga” för oss. Här finns ett inlägg om glutenfria alternativ.

Ett svar på “Gluten”

  1. admin skriver:

    Tyvärr har det visat sig att jag inte heller tål gluten särskilt bra så jag försöker undvika det nu så mycket det går.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy