Ofta när man håller på med alternativa metoder som homeopati, kinesisk medicin, ayurveda, tar örter mot sina krämpor eller testar zonterapi får man höra att inga av dessa metoder är vetenskapligt beprövade och man ska bara hålla sig till skolmedicinen för den är minsann evidensbaserad. Det här är något som jag själv fick höra hela min uppväxt och som läkarbarn var jag skeptisk mot homeopati och andra alternativa metoder.
Fortsätt läs 'Placebo- och noceboeffekten'»
I senaste numret av Buffé, dvs ICA-kortets tidning fick jag syn på en intressant artikel om en Åsa Jakobsson som driver en hemsida som heter SmartaMaten. Normalt brukar jag inte pusha för olika hemsidor, mer än mina länkar nedan till höger, eller om jag hittar någon sida som är exceptionellt bra, men jag tycker att SmartaMaten är en tänkvärd sida som trots att det kostar att prenumerera på recept där så är den ändå läsvärd. Man kan ju läsa den gratis (hon bloggar) och få inspiration för oss som inte äter socker, gluten och komjölk.
Fortsätt läs 'Basisk mat – bra hemsida'»
Jag har skrivit om det tidigare, exempelvis här, men det förtjänas att sägas igen: tillsatsämnen är inte bra för tarmarna. Det är ju faktiskt så att en del tillsatsämnen, som karragenan, verkar kunna orsaka Crohn på råttor i djurförsök. Även om man aldrig kunnat återskapa samma sak på människor (vem skulle vilja ställa upp på ett sådant experiment frivilligt?) så är det värt att tänka på. Faktum kvarstår: jag blev faktiskt sjuk i magen efter en sommar då jag ätit stora mängder kaviar. De senaste dagarna har jag dock tänkt på tillsatserna i maten igen i samband med den stora Findus-skandalen.
Fortsätt läs 'Tillsatsämnen och snabbmat'»
För några år sedan började det dyka upp alltfler sojaprodukter som mjölksubstitut i våra affärer. När jag själv helt slutade med mjölkprodukter på mitten av 1990-talet fanns det i princip bara Solhavremjölk och lite sojamjölk som substitut, men jag tyckte de var så trista och faktiskt inte alls goda så jag skippade mjölken helt och hållet. Några år senare fick jag smaka på Alpro Sojas soya-yoghurt med frukt i på ICA och jag var fast. Det var jättegott, sött och ändå lite nyttigt. Dessutom gick jag upp i vikt av dem, vilket var bra. Sedan blev det ganska mycket soja-yoghurt och även sojamjölk från nämnda bolag.
Fortsätt läs 'Soja – bra eller dåligt?'»
Majskorn har jag aldrig varit så förtjust i sedan jag fick Crohns, framför allt för att de är så svårsmälta och jag tycker inte om att se vad jag har ätit när det landar i toaletten. När jag var liten köpte min mamma ibland färska majskolvar som koktes och åts med smör. Vi hade t o m några små speciella redskap som sattes in i ändarna av majskolven för att man skulle få bättre grepp. Det var gott och roligast var om man själv hade plockat dem på självplock, tyckte jag.
Fortsätt läs 'Majs – inte så bra för magen'»
Ibland får jag frågor om hur man ska tolka blodanalyser, håranalyser eller avföringsanalyser, och jag är ganska hjälplös inför sådana frågor eftersom jag inte är läkare, naturterapeut eller utbildad att analysera sådant. Jag kan förvisso läsa ett vanligt blodprovsresultat från sjukvården ganska bra numera: CRP, som mäter inflammationsgraden, ska vara under 3, vita blodkroppar ökar om man är sjuk, Hb och järn visar hur stor blodbrist man har, osv. Det står ofta hur normalintervallet ska vara för att man ska räknas som frisk och det går också utmärkt att fråga sin läkare vad de olika blodproven betyder. Det tycker jag att man ska göra så att man förstår sin sjukdom bättre och man lär sig med tiden.
Fortsätt läs 'Hormoner, blodprov och andra tester online'»