Krusbärssylt
”Blott Sverige svenska krusbär ha” skaldade Carl Jonas Love Almqvist på 1800-talet. Och visst är svenska krusbär något speciellt. Jag älskar krusbärssylt, oavsett om det är gjort på mörka eller gröna krusbär. Det bästa är så klart att ha krusbär i sin egen trädgård, men det brukar gå bra att plocka på självplock också och jag tycker de är värda varenda krona.
Krusbär behöver lite vatten i kokningen men innehåller mycket naturligt pektin och det blir lätt marmelad av den.
Krusbärssylt
- 1 kg krusbär
- 5 dl socker
- 2-3 dl vatten
Skölj krusbären väl och snoppa av det gråbruna skägget som sitter längst ner på bäret.
Lägg de rensade bären i en kastrull och häll på vatten.
Koka upp under omrörning, skumma sylten och koka i 15 minuter tills bären är mjuka och har spruckit.
Häll på socker, mer eller mindre efter egen smak.
Häll upp på rena burkar som precis har sköljts med nykokt vatten. Pga den låga sockerhalten måste man frysa in burkarna så att sylten inte börjar mögla.