Scones
När jag var yngre tonåring brukade jag och mina kompisar träffas på helgerna och dricka te och äta scones. Än idag kan jag ibland på helgerna göra scones till mig och pojkvännen. Tidigare har jag gjort scones med havregryn, men nu har jag insett att jag inte tål gluten så bra så jag har börjat göra glutenfria scones. Här är två recept på scones: ett glutenfritt och ett med gluten, ”vanliga scones”. Det går givetvis utmärkt att byta ut havregrynen mot grahamsmjöl i det vanliga receptet, eller köra utan havregryn i båda recepten. Havregrynen ska då ersättas med lika mycket mjöl. Själv tycker jag om havresmaken och det tuggmotstånd det ger i sconesen.
Min nuvarande favorit är scones som är gjorda på durramjöl.
Eftersom bakpulver innehåller mer än bara bakpulver, bl a potatismjöl, använder jag numera bikarbonat istället, då det är mer rent. 1 tsk bakpulver = 1/2 tsk bikarbonat. Den som undviker potatis men ändå äter gluten kan ju ändra i receptet nedan till bikarbonat.
- 3 tsk ghee
- 1 dl durramjöl
- 1 dl rismjöl
- 2 tsk husk
- 1 tsk bikarbonat
- 1.5 dl rismjölk (eller vad man nu använder för mjölk, jag har testat kokosmjölk också)
- 1/2 tsk salt
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Skär ner smöret i mjölblandningen. Häll på mjölken och rör om. Husken suger åt sig vätska och gör degen lättare att hantera efter att man rört runt några varv i bunken.
Forma sex bullar och lägg på en plåt. Om man vill kan man strö vallmofrön eller sesamfrön ovanpå. Eller blanda i lite solrosfrön i degen innan man formar bullarna.
Grädda i ugn 200° 15 minuter tills bullarna har fått lite färg. Servera genast.
*********************************************************************
Nedan följer recept på ”vanliga” scones med gluten, för den som tål det.
”Vanliga scones” (7 st)
- 1 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl
- 50 g smör/ghee
- 2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)
- 1/2 tsk salt
- 1 dl rismjölk
Blanda ihop alla torra ingredienser och skär ner smöret.
När smöret är uppblandat med mjölet tillsätts mjölk och rör ihop till en formbar mjuk deg. Det är OK om den är lite kladdig – havregrynen behöver suga upp lite vätska. Låt degen därför stå ett par minuter.
Forma scones-stora bullar och grädda 225° i 10-15 minuter tills bullarna fått färg.
Servera med hemlagad sylt och ost för den som tål det.
Hej Tina!
Jag har funderat på det här med brödbak. Vad tror du om att baka lchf-bröd? De använder ju ofta kokosmjöl och mandelmjöl i sina receptet. Det kanske skulle vara bra för oss med känsliga magar.
Hej Johan,
LCHFarna äter ju tyvärr mycket mjölk också så därför gillar jag inte LCHF. Men SCD gör också bröd och muffins på nötmjöl av olika slag. En del får dock reaktioner på nötmuffins så man ska inte äta för mycket av det, vad jag läst. SCD använder också mer honung i sin bakning, vilket är bra för oss som är tarmsjuka och då får i oss mer kolhydrater och lättare blir lite feta. LCHF är ju trots allt utformat för att man ska bli smal, vad LCHF-anhängarna än må säga, och det är bättre med SCD än LCHF.
/Tina