Janssons frestelse

Av , 20 december, 2010 16:35

En av mina favoriträtter på julen var min mammas Janssons frestelse. Hon lärde mig att knepet med den var att man inte häller i all grädde på en gång utan efter halva tiden så att den sugs in i potatisen. Hennes andra hemlighet var att hälla i ansjovislagen i Jansson. Jag gjorde Janssons frestelse i Kina en gång till ett par vänner som tyckte det var ljuvligt gott. En av dem erkände att hon t o m drömt om min Jansson’s temptation.

Numera gör jag Janssons frestelse med Oatly grädde, vilket tyvärr inte blir lika gott som med vanlig grädde men vad göra? Normalt gör jag en halv sats med oatly grädde och en med vanlig grädde till mjölkätarna i familjen.

Obs att potatis inte är bra för oss eftersom det är en nattskatteväxt och innehåller för mycket stärkelse. Jag har inte testat att göra Jansson på sötpotatis än men det borde fungera.

Janssons frestelse

  • 1 kg vinterpotatis (12 medelstora potatisar)
  • 2 gula lökar
  • 2 paket ansjovis (125 g per styck)
  • 2 paket oatley grädde (eller 1 paket oatly grädde för den mjölkfria varianten och 2,5 dl vispgrädde till den för de friska)
  • Ströbröd (testa finmald polenta)
  • 2 msk ghee

Sätt på ugnen på 225°.

Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i fina strimlor, ungefär som pommes frites.

Om man vill undvika problem med löken kan man fräsa den mjuk i olja först.

Lägg därefter ett tunt lager lök i en ugnsfast form, ett lager potatis och några ansjovisfiléer. Därefter nytt lager: lök, potatis och ansjovis. Sluta med potatis.

Detta kan med fördel göras i två olika formar: en för dig och en för de andra. Jag brukar använda en burk ansjovis per form om jag gör två formar.

Strö ströbröd över potatisen och häll över ansjovisspadet över potatisen. Häll därefter över oatlygrädden (respektive grädden i den andra formen). Spara ungefär 1 dl grädde per form.

Stoppa in formarna i ugnen. Efter 20 minuter, när det börjat bubbla, tar du ut formarna och häller på resten av grädden.

Grädda i ugn i minst 45 minuter tills potatisen är mjuk.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy