Zucchinsoppa
Ursprungssoppan, som min mor hittade i en tidning på 80-talet när zucchinin var en relativt ny grönsak i Sverige (i alla fall i mina skånsk-halländsk-uppländska trakter), innehöll crème fraîche som ger soppan lite syrlighet. Eftersom jag inte tål mjölk har jag i kokosmjölk istället och tillsätter lite citron. I ursprungsreceptet står det potatis men jag har ersatt det med sötpotatis istället.
Zucchinisoppa (3 portioner)
- 1 stor zucchini/squash, skivad
- 1 gul lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk olivolja
- 2 sötpotatisar
- 8 dl vatten
- 2 tsk grönsaksbuljong utan jäst
- 1/2 citron
- 1 tsk torkad dragon, smulad
- salt och peppar
- 3 dl kokosmjölk (ungefär en kokosmjölksburk)
Skala potatisen och skär den i bitar.
Häll upp oljan i en gryta och stek vitlöken snabbt och häll i löken och rör om 5 minuter tills löken är genomskinlig.
Tillsätt potatisen och zucchinin.
Häll på vatten så att det täcker grönsakerna.
Lägg i grönsaksbuljongen, dragon, salt och peppar och låt koka upp under lock.
Koka grönsakerna i 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Häll över grönsakerna i en mixer och mixa dem till en slät smet.
Häll tillbaka grönssaksmixen i soppgrytan och tillsätt 3 dl kokosmjölk (ungefär en burk). Tillsätt citronsaften.
Koka upp försiktigt och rör om soppan så att kokosmjölken blandas väl med soppan.