Koreansk biff

Av , 5 juni, 2010 05:44

Ett kök som jag lärde känna under mina studieår i Kina var det koreanska. Här i Sverige är koreanska restauranger ovanliga, om man inte bor i Stockholm så klart, och för mina smaklökar öppnades nya dimensioner upp. Koreaner gillar att grilla kött (de äter f ö gärna hund men det gör inte jag!) och de gillar, precis som jag, stark mat.

Kimchi, som är salladskål inlagd i en röd chilipasta, är nationalrätten liksom grillat kött med ris. Kimchi går att köpa på burk i välsorterade asiatiska butiker. Koreanerna doppar gärna det grillade köttet i sesampasta och äter det med inlagda syrade grönsaker med chili. Andra goda rätter från det koreanska köket är ärt- och lökpannkakor, bibimbap (ett slags risrätt med ett stekt ägg på toppen och inlagda grönsaker, samt givetvis chilipasta, och lite kött till som man rör ihop och äter) och olika skaldjursrätter.

Det här receptet är en försvenskad variant av koreansk barbecue. Jag brukar använda lövbiff för jag är helt enkelt för lat för att stå och skära tunna skivor av en köttbit. Lövbiffen går snabbt att skära upp. Om man inte gillar sesamfrön kan man skippa dessa i receptet.

Precis som med all annan mat från det asiatiska köket kan man kombinera denna rätt med andra asiatiska rätter, t ex koreanska pannkakor.

Koreansk biff (3 personer)

  • 500 g lövbiff
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 dl ljus soja, koreansk (eller helt enkelt vanlig japansk Kikkoman)
  • 1 msk socker
  • nymald svartpeppar
  • 0,5 dl rostade sesamfrön

Gurksallad

  • 1/2 gurka
  • 5 cm av den gröna blasten av purjolöken
  • 1/2 msk socker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk risvinäger (eller vanlig ofärgad vinäger, som vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger)
  • 1 tsk kodjokare/koreanskt chilipulver (finns i välsorterade asiatiska butiker) eller cayennepeppar

Blanda ihop marinaden till köttet: pressad vitlök, sesamolja, soja, socker, svartpeppar och sesamfrön i en skål.

Skär upp lövbiffen i 2 cm breda skivor så att den strimlas i ungefär 2 cm x 5 cm stora bitar.

Lägg lövbiffsbitarna i skålen med marinaden och rör om så att alla köttbitar täckts av marinaden.

Låt marinera minst 30 minuter i kylskåp med plast över skålen. Det går utmärkt att marinera 2-3 timmar också eftersom marinaden då sugs in mer i köttet.

Gör gurksalladen: skölj gurkan väl och skär den i tunna slantar. Skölj purjolökens gröna blast väl och skär 10 cm i fina strimlor (vertikalt, som slantar).

Blanda salladsmarinaden med salt, socker, vinäger och koreanskt chilipulver i en skål.

Lägg de tunna gurkbitarna i skålen och blanda väl så att alla gurkbitarna får lite av salladsmarinaden på sig.

Låt stå i kylskåp och marinera ihop sig under tiden som köttet marineras.

Stek köttet på hög värme i omgångar i en stekpanna eller wok.

Servera med gurksallad, kimchi och kokt ris.

Obs! Koreansk peppar har en vacker mörkröd färg och smakar annorlunda än cayennepeppar. Det är starkt så minska ner på den (eller skippa helt) om magen inte tål chili.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy