Rabarber- och jordgubbssylt
Rabarber och jordgubbar är en god kombination. Eftersom rabarberna är lite syrligare och innehåller mer fibrer och pektin blir denna sylt mindre rinnig än vanlig jordgubbssylt. Man följer samma recept som jordgubbssylt, men häller i lika delar rabarber och jordgubbar och kokar lite längre. Sylten passar utmärkt på smörgås.
Rabarber- och jordgubbssylt
- 1 kg/2 liter jordgubbar
- 1 kg rabarber
- 5 dl socker
- 1 dl vatten
Rensa de färska bären väl och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en stor gryta.
Skala rabarberna (försök få bort det yttre skalet) och skär dem i 0,5 cm stora bitar.
Koka upp jordgubbarna och rabarberna med vattnet under ständig omrörning.
Låt koka i 10-15 minuter tills rabarberna är väl genomkokta och mjuka.
Skumma sylten väl med en sked eller hålslev.
Häll i sockret och smaka av så att du får den lagom söt, men inte alltför söt.
Koka sylten vidare i 10 minuter och skumma av vid behov.
Häll upp på väl rengjorda burkar som precis sköljts av med kokande vatten. Pga den låga sockerhalten måste man frysa in burkarna så att sylten inte börjar mögla.