Stekt spätta med tartarsås

Av , 19 oktober, 2010 17:54

När jag var au pair i England för många år sedan brukade min favoriträtt vara panerad fisk med bakad potatis och tartarsås. Idag steker jag gärna spätta och serverar med kokt potatis och tartarsås. Tartarsås är en majonäsbaserad sås med lite inlagda cornichoner, kapris och lite lök.

Om man är glutenallergiker kan man testa att steka fisken i lite finmald polenta. Det blir inte lika bra som med rågmjöl men vad göra? Servera hellre med quinoa eller ris än potatis som ju är en nattskatteväxt som vi ska undvika.

Stekt spätta med tartarsås

  • 1 rödspätta per person, rensad eller 2 små rödspättafiléer
  • 1 ägg
  • 1 dl rågmjöl eller finmald polenta (eller glutenfritt skorpmjöl)
  • salt och peppar
  • ghee att steka i

Rensa rödspättan om den är färsk genom att klippa bort huvud, fenor och rensa bort ev inälvor som är kvar i buken.

Häll upp ägget i en skål och vispa det lätt.

Häll upp paneringsmjölet/polentan på ett fat och blanda i lite salt och peppar.

Lägg i rödspättan i äggblandningen och lyft upp den till paneringsmjölfatet och vänd den där i så att den blir täckt av panering.

Hetta upp ghee i stekpannan och stek spättan på mellanvärme.

Servera med kokt potatis, kokt broccoli eller kokta morötter och tartarsås.

Tartarsås

  • 6 små cornichoner (små gurkor)
  • 1 tsk kapris
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl majonäs (antingen hemgjord eller köpt majonäs utan tillsatser)

Finhacka cornichonerna, kapris och schalottenlök. Blanda i dem i majonäsen och rör runt.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy