Våfflor
Jag letade runt efter recept på glutenfria våfflor och hittade ungefär samma recept överallt. Vi testade dessa maizenabaserade våfflor på Våffeldagen, och de smakade alldeles utmärkt.
Våfflor (8 st)
- 3 dl maizena (eller 2 dl maizena och 1 dl rismjöl)
- 1 tsk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 3 dl rismjölk
- 2 ägg
- 2 msk ghee som smälts
- ghee
Blanda ihop maizena, bikarbonat och salt i en bunke, gärna ett litermått då det blir lättare att vispa då.
Häll i 1 dl av mjölken och rör till en slät smet och tillsätt därefter resten av mjölken, äggen och smält ghee och vispa väl till en fin och slät smet.
Hetta upp ett våffeljärn och lägg i 1/2 tsk ghee. Pensla gärna det smälta smöret på ovandelen av järnet också.
När våffeljärnet är varmt häller du på våffelsmeten i lagom mängd. För mycket våffelsmet leder till att det rinner över och blir jättetjocka våfflor, så här får man vara lite försiktig.
Grädda våfflorna som man brukar göra, dvs tills de är gyllene på båda sidor, vilket tar kanske 2-3 minuter beroende på hur varmt ens våffeljärn är.
Servera våfflorna med färska bär (tinade från frysen t ex) eller hemlagad sylt med mindre socker samt mjölkfri glass som är smält, typ Tofulines vaniljglass (jag tycker den är godast). Eller skippa ”fuskgrädden” och kör bara bär/sylt.
Nyligen hittade jag att Carlshamn har en visp som är helt OK. Man kan också vispa kokosgrädde (dvs det fasta i kokosmjölkburken/kartongen), eller använda som vispgrädde eller testa cashewgrädde, som man gör själv.