Stekt ris eller stekt quinoa
Om jag får ris eller quinoa över stoppar jag in den i kylen för att göra stekt ris eller stekt quinoa någon dag senare. Det är enkelt att göra och blir gott. Man kan antingen äta den som den är, vilket vi brukar göra till kvällsmat, eller som tilltugg till någon kött/kyckling- eller fiskrätt.
Receptet är inte statiskt utan man kan ta lite av de grönsaker man har i kylen och tycker känns bra i rätten. Ibland har jag använt skivade rädisor t ex.
Stekt ris eller stekt quinoa (2 portioner)
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 zucchini
- 1 morot
- 1 broccoli
- 6 skivade rädisor
- 1 tsk timjan
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk ingefärspulver
- 1/2 dl vatten
- 2 msk ekologiskt kokosfett att steka i
- 1/2 dl pumpakärnor
- 2 dl kokt kallt ris eller quinoa
Skär upp löken i smala klyftor och pressa vitlöken. Skär upp zucchini, rädisor och morot i slantar, skär upp broccolin i mindre buketter.
Fräs löken mjuk i kokosfettet i en stekpanna. Häll i timjan, gurkmeja och ingefära i fettet och rör om.
Lägg i alla grönsaker utom rädisorna (som ska i sist för att inte tappa spänst och färg) i stekpannan/woken. Rör om. Häll på vatten och lite salt. Lägg på locket och sänk värmen och låt sjuda i 3 minuter.
Lyft på locket och häll i riset och rör om så att riset/quinoan får färg av gurkmejan och kryddorna. Värm upp i ett par minuter och häll på pumpakärnor och rädisor, rör runt i några varv till innan servering.