Glutenfria pannkakor

Av , 10 oktober, 2010 17:09

Normalt äter jag inte pannkakor, men eftersom jag har en bonusdotter som älskar pannkakor och framför allt plättar blir det pannkakor och plättar ibland i alla fall för mig. Plättar är utmärkt utflyktsmat: i somras tog vi med en liten burk sylt på utflykten och lyckan var total hos femåringen.

De flesta glutenfria pannkaksrecept jag har hittat innehåller vanligt glutenfritt mjöl, men som ni vet är jag lite skeptisk till det eftersom det innehåller så många konstiga saker. Jag vill ju minimera tillsatserna i min mat. Alltså experimenterade vi lite och här är ett recept på pannkakor som innehåller rismjöl och majsmjöl. Rismjöl finns att köpa i asiatiska butiker och blir betydligt billigare att använda i längden än dyrt fabrikstillverkat glutenfritt mjöl.

Glutenfria pannkakor

  • 1,5 dl rismjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 6 dl rismjölk/sesammjölk
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • Ghee/olja att steka i

Blanda ihop de torra ingredienserna i en hög skål eller bringare/litermått.

Häll på hälften av mjölken och vispa smeten slät.

Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa allt smidigt.

Låt smeten stå ett par minuter.

Värm ett plättlägg eller stekpanna och stek pannkakorna i rikligt med smör. Vänd inte på dem förrän de fått en rejält stekt undersida för annars tenderar de att gå sönder.

19 svar på “Glutenfria pannkakor”

  1. Johanna Nygren skriver:

    Hej hej (igen)
    Jag har idag provat att göra dessa pannkakor och både jag o barnen tyckte att de var riktigt goda. Jag lyxade till med lite bär och laktosfri grädde oxå, mums !
    (bytte majsmjölet mot sojamjöl då jag inte hade något majsmjöl hemma, och använde kokosfett o steka i istället för ghee) Misslyckades med att göra ghee häromdagen, provade 2 ggr efter varann och ändå blev det inge bra, vet inte riktig vad jag gjorde för fel…
    mvh Johanna

  2. admin skriver:

    Det gäller att ha koll på smöret när det kokar och inte koka för hett. Jag brukar sätta igång med värmen på 6 (dvs max) och när smöret har smält så sänker jag till 2-3 (dvs medel till svag värme) och låter det koka tills det fastnat protein på botten av kastrullen. Spana även in instruktionsvideos som finns på YouTube.
    /Tina

  3. SysterYster skriver:

    Hej,
    Håller med om glutenfria mjölmixar att det är förvånansvärt mycket e-ditten&datten i dem, men jag har hittat en sort med minimalt ”skit” i. Det är Lailas mjölmix, det finns olika sorter men den jag köper är både gluten- & mjölkfri, ocj baserad på majs.
    Den innehåller:
    majsstärkelse, psylliumfröskal, potatisfibrer samt ett förtjockningsmedel E415.
    Det är allt.

    Har gjort diverse olika bröd på detta mjöl och det har blivit riktigt bra (som vanligt vid bak av glutenfritt så ska ”degen” vara snarare ”smet” än ”deg”, och då blir det bra). Pannkakor blir med bra, men där föredrar jag faktiskt enbart rismjöl då det blir krispigare pannkakor med det.

  4. Maria skriver:

    Hej!

    Glutenfria supernyttiga pannkakor får man av bovetemjöl också:). Det finns recept på nätet om man letar. Själv gör jag på Dinkelmjöl. Tål varken vete, råg el havre men dinkel går super och är näringsrikt också. Jag kör det mesta på dinkel, bakar dinkelbröd el köper Knäckebröd/Tunnbröd. Fast ibland när man behöver akut bröd får jag köpa det där mjuka glutenfria på ICA. Tror det mest är bukfylla egentligen och undrar vad det är för starkt i när brödet är färskt och ätbart 1 1/2 vecka efter bäst-före datum? När jag upptäckte detta drog jag öronen åt mig, så jag försöker handla dinkelknäcke på Coop om jag har vägarna förbi.

  5. admin skriver:

    Tack för tipset! Observera att dinkel INTE är glutenfritt men tåls av en del personer som har svårt med vanligt vetemjöl.

  6. Marie skriver:

    Hejsan, kikar runt igen 🙂 letar recept på plättar med rismöjl, bakpulver och vatten…svårt att hitta!

  7. admin skriver:

    Hej Marie,
    Är det inte bara att testa sig fram? T ex 2 dl rismjöl, 1 tsk bakpulver och lagom med vatten så att det blir en smet? Låt stå och ”jäsa” lite. Jag gjorde rispannkaka på rismjölk (rismjöl och vatten) i den vietnamesiska köksskolan jag var på en dag julen 2008. Då tog man en stor kastrull med kokande vatten, spände på en duk av tunt bomullstyg, och lät det koka under, sen hällde man på en skopa rismjöl/vatten (typ som rismjölk) och smetade ut med en slickepottsliknande sak, lade på ett lock och någon minut senare var denna ”rispannkaka” klar. Du kan köpa dem i asiatiska butiker som risark, så slipper du göra själv. Man bara lägger dem i ljummet vatten någon minut så är de blöta och ”pannkaksaktiga”. Fast jag misstänker att du vill ha en riktig pannkaka! Kolla receptet på Hoian-pannkaka: inget bakpulver men gurkmeja och rismjöl.
    Lycka till!
    Tina

  8. Ellen skriver:

    Vilka underbara pannkakor, bor i Kina där det inte är så lätt att få tag i glutenfri mjölmix om inte någon kommer från Sverige 😉 men rismjöl och majsmjöl är inga problem! Jag och mina ungar tackar 🙂

  9. admin skriver:

    Hej Ellen,
    Tack för att du gillar pannkaksreceptet! Jag är själv skeptisk mot glutenfria mjölmixar eftersom jag tycker att de verkar innehålla en massa skumma saker så jag föredrar att använda naturligt glutenfria mjölsorter som rismjöl, majsmjöl, osv. Rismjöl binder rätt bra, tycker jag.
    /Tina

  10. Tack för bra recept! Provade idag 😀

  11. Moa skriver:

    Hej!

    Vilken perfekt sida du har. Jag kommer att använda den här sidan som bibel framöver. Jag har precis fått veta att min dotter är mjölkproteinallergiker. Kanske du har ngt tips på hur jag kan hotta upp pannkakor i stället för att servera med vispgrädde (som ju varit hennes favorit alltid). Vi har ätit laktosfritt tidigare men nu funkar ju inte det heller. 🙁

  12. admin skriver:

    Tack Moa! Testa Tofuline glass som är lite smält istället för grädde. Eller någon av de nya tofugräddpaketen från t ex Carlshamn som påstår sig vara bra grädde. Annars, om du vill undvika tofu/sojabönor, som ju inte heller är så nyttigt för kroppen, så finns det recept på cashewgrädde på t ex Smartamaten.se.
    /Tina

  13. Magdjuret skriver:

    Jag är en riktig pannkaks/plättälskare och brukar mixa kokt quinoa (som ju känns supernyttigt!)och blanda med rismjöl och vatten å lite salt. Jag tål inte bakpulver/bikarbonat men det funkar bra ändå! Andra varianter är att göra på havremjöl eller mixade havregryn, bovetemjöl eller teff. Jag brukar också tillsätta lite ärtproteinpulver eller hampaprotein ibland. Har inte lyckats utan att blanda ut dessa mjöler med rismjöl, men då blir det oftast väldigt bra 🙂

  14. admin skriver:

    Tack för bra tips, Magdjuret! Mixad kokt quinoa låter verkligen supernyttigt – det gillar min mage också!
    /Tina

  15. Marina skriver:

    Hej!
    Använder potatismjöl och rismjöl till pannkakor, tipsar gärna om att lägga i lite vaniljpulver också! Blir mums! och så har jag i fiberhusk för att kunna binda in lite mer vätska och få dem lite enklare att grädda.

  16. admin skriver:

    Eftersom potatis innehåller solanin och är en nattskatteväxt, som kan påverka vårt immunförsvar negativt, undviker jag potatis och potatismjöl så mycket jag kan. Alltså rekommenderar jag ingen med en kronisk tarmsjukdom att baka med potatismjöl eller göra potatismjölk ed. Jag mår mycket bättre i magen sedan jag skippat potatis och varje gång jag äter lite potatis får jag uppblåst mage och problem direkt så inte alls bra för tarmsjuka.
    /Tina

  17. Francisca M skriver:

    hej!
    tack för det goda receptet! 🙂 vi testade denna för ett par dagar sedan och var väldigt lyckat! 😀 jag och familjen är inga allergiker men vi letar alltid allternativ för att äta sundare. Jättebra sida du har här och det kommer vi verkligen att kika till för mer recept! 🙂 tack för tiden du lägger på den! 😀

  18. Lena skriver:

    Har precis gjort dem och så gott det blev! Undviker mat med histamin och detta fungerar bra då. Tack!

  19. […] Här kommer receptet som jag hittat på Tinas magmat […]

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy