Ingelas lax

Av , 23 april, 2011 07:05

Den här laxen blev jag bjuden på av min vän Ingela en gång. Ursprungligen är det ett recept från Jamie Oliver, men vi har gjort om receptet lite, delvis för att Ingela vid detta tillfälle bodde i Kina och inte hade tillgång till alla ingredienser som Jamie hade i. I ursprungsreceptet ska det t ex vara svarta oliver och det kan man ha i om man vill.

Lax i ugn är ett enkelt och snabbt sätt att tillaga lax och man behöver verkligen inte vara en mästerkock för att lyckas med denna rätten som lagar sig själv i ugnen. Däremot framstår man som betydligt mer avancerad än man är inför eventuella gäster. Jag använder frysta haricots verts av ren lättja, men det går utmärkt att använda färska gröna bönor också, men då måste man rensa dem på trådar noggrant.

I ursprungsreceptet ingår tomat, men idag skulle jag nog skippa tomaterna eftersom de är en nattskatteväxt och istället bara köra bönor, oliver och sardeller


Ingelas lax (4 portioner)

  • 800 g laxfilé med skinn
  • 300 g haricots verts, dvs gröna bönor, förslagsvis frysta som dock är upptinade och ev is bortspolad
  • 3 tomater, gärna ekologiska
  • 1 burk anjovis
  • ev 1 dl svarta oliver, gärna kalamata med kärnan kvar
  • Salt och peppar

Lägg upp laxen på ett ugnsfast fat med skinnet neråt och salta och peppra den.

Skär upp tomaten i bitar.

Häll upp de gröna bönorna bredvid laxen i det ugnsfasta fatet.

Blanda i tomatbitarna och anjovisen samt ev oliverna med de gröna bönorna.

Stoppa in i ugnen på 200° i 20-25 minuter tills laxen ser klar ut och bönorna är mjuka.

Servera antingen som det är eller med kokt quinoa.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy