Rabarberpaj
Jag älskar rabarber och gör gärna rabarberpaj, men eftersom jag inte längre är sockergris så brukar mina gäster få äta upp den då jag tenderar att glömma att den står i kylen numera. Eftersom rabarber innehåller oxalsyra som inte är så bra för njurarna måste man äta vaniljsås eller glass till för att ta bort denna effekt. Rabarber är också trådiga, vilket innebär att det är viktigt att skala dem noggrant.
Rabarberpaj (4 personer)
- 500 g rabarber, gärna mjälla, unga sådana
- 1 dl havregryn (”ren havre” om du är glutenallergiker)
- 1 dl glutenfritt mjöl eller 0.5 dl rismjöl och 0.5 dl majsmjöl
- 2 stora matskedar ghee eller kokosfett (eller en av varje)
- 1 msk riven kokos
- 1 msk honung
- flytande honung
Skölj och rensa rabarbern väl från dess skal och därmed grövre trådar. Skär upp i 1 cm breda bitar. Lägg i en ugnsfast form. Häll flytande honung ovanpå rabarberna (inte överdrivet mycket, bara så att du får ett brett rutmönster).
Smält ghee/kokosfett och häll i havregryn, mjöl, kokos och honung. Rör om till en smulig massa.
Häll på smulmassan ovan på rabarberna och stoppa in i ugnen på 200°.
Grädda i ugn i 20-30 min tills smulpajskalet blivit lite gyllene och rabarberna är mjuka och bubbliga under täcket.
Servera med mjölkfri glass eller mjölkfri vaniljsås, t ex Oatlys som smakar gott uppvispad.