Fett

Av , 6 juni, 2010 18:50

Som jag skrivit i mitt inlägg ”Fett: bra eller dåligt?” så är just varningar för fett en av de få kostrekommendationer vi kroniskt tarmsjuka brukar få. Det gäller, säkert med rätta, särskilt de som har opererat bort längre partier av sina tarmar och därför helt enkelt tål fett sämre. Tyvärr verkar det sedan ha blivit en sanning för många dietister som glatt rekommenderar detta till oss vare sig vi har opererat bort lite eller mycket. Problemet är att fett inte är så farligt som vi tror och många som inte opererats kan sannolikt äta måttliga mängder fett utan problem.

Det finns en hel del personer med både Mb Crohn och Ulcerös Colit som testat LCHF-dieten och blivit märkbart bättre. Om det beror på att de inte tål gluten, slutar föda sin candida i tarmarna genom en kolhydratfattig kost eller om den numera riksbekanta LCHF-förespråkaren Annika Dahlqvist har rätt i att kolhydrater är inflammationsdrivande är svårt att säga, men faktum kvarstår: många blir bättre av att dra ner på kolhydraterna och sluta vara rädda för fett.

En fettreducerad kost innebär att man (beroende på kroppsvikt) ska äta mellan 20-40 g fett om dagen och undvika fett så mycket det går. Ofta ersätts vanligt fett med light-produkter som innehåller otrevliga tillsatser som konsistensgivare och stabiliseringsmedel, som vi ofta inte tål så bra. Jag menar att det därför är farligare att äta light-produkter än äkta vara för magen. Om man märker att man tål fett dåligt är det i så fall bättre att minska fettkonsumtionen genom att t ex inte ha smör på smörgåsen istället för att använda något lättmargarin fullt med konstigheter och dåliga fetter.

Eftersom vi kroniskt tarmsjuka inte får äta omega-3 tabletter (det kan orsaka diarré och det behöver vi ju inte mer av!) måste vi se till att få i oss omega-3 genom feta fiskar istället. Rekommendationen är att vi ska äta fet fisk tre gånger i veckan för att få i oss ordentligt med omega-3. Jag har feta fiskar i mina fiskrecept som ni hittar under fliken Fisk. Feta fiskar är laxfiskar, makrill, sardiner, ål (som man dock inte ska äta för att den är utrotningshotad), sill och strömming. Läs även mitt inlägg om Fisk – bra för magen.

Nyttig version av Bounty vs den riktiga onyttiga Bounty och originalet uppe i trädet.

Ett annat fett som är bra för oss kroniskt tarmsjuka är kokosfett eftersom detta har anti-inflammatoriska egenskaper. Med kokosfett menar jag det fett som finns i kokosmjölk. Det finns också oraffinerat ekologiskt kokosfett att köpa på burk i hälsokostbutikerna för ljuva slantar (det är dyrt), och detta fett kan man äta ett par teskedar direkt från burken varje dag. Det påminner om Bounty i smaken, i alla fall den sorten jag har testat (Cocosa), men är så mycket nyttigare! Det kokosfett som man kan köpa i juletid och som vi brukar göra ischoklad med är en billigare variant som inte är lika nyttig, så undvik den sorten.

Det är kokosfettets laurinsyra, som f ö också finns i bröstmjölk, som har denna anti-inflammatoriska verkan och sannolikt också är anledningen till att många kroniskt tarmsjuka mår bättre i magen när de är i Thailand och äter thai-mat med kokosmjölk. Jag gillar kokosmjölk, men vill utfärda en varning för kokosmjölken vi har på burk i Sverige: majoriteten (läs alla utom Kung Markattas kokosmjölk) innehåller tillsatsämnen som konserverings- och stabiliseringsmedel för att den inte ska klumpa sig i burken. Jag tycker att den brukar koka ihop rätt bra när jag värmt upp den och kokat ett tag så vem bryr sig om stabiliseringsmedel – särskilt när vi är överkänsliga mot det?!

Ett annat fett som jag (och Annika Dahlqvist) tycker fungerar bra är ghee, dvs kokt smör där man kokat bort mjölkproteinet och laktosen. Detta fett brukar jag ha som smör på mina smörgåsar och använda som skirat smör till fisk. Jag gillar också olivolja, jungfruolja, och rapsolja som jag gärna steker/wokar i. Precis som Jamie Oliver, min idol, brukar jag ha två sorters olivolja hemma: fin-olivolja med mycket smak och ful-olja som jag använder i matlagningen. Olivolja är min favoritolja när jag lagar medelhavsinspirerad mat.

Läs gärna mer om fett i mitt inlägg ”Fett: bra eller dåligt?” samt om omega 3-6-9.

3 svar på “Fett”

  1. S,25 skriver:

    Det finns en billigare variant istället för Cocosas som verkar vara lika bra. Jag har dock inte testat den själv ännu!
    http://www.vitavera.se/product.asp?product=192

  2. admin skriver:

    Tack för tipset S, 25!

  3. admin skriver:

    Observera att vi tarmsjuka KAN äta omega-3 som kosttillskott men då måste det vara av mycket bra kvalitet för det är sannolikt av de sämre varianterna som folk får diarréer av. Allra bäst är att ta flytande omega 3, helst från fisk (bättre än från växtriket för våra tarmar). Dessutom är det viktigt att prova sig fram och bara ta lite grann i början innan man sakta ökar dosen.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy