Indiska lammfärsbullar utan tomatsås
Här är det nya recept jag brukar köra när jag ska göra indiska lammbullar, som jag verkligen gillar. Om man är lite lat kan man ta en halv zucchini och en morot och riva ner i såsen istället för att koka butternutsquashsås.
Indiska lammbullar utan tomatsås (2-3 portioner)
- 400 g lammfärs, ekologisk
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1 ägg
- 1 liten, finhackad gul lök
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk mald kummin
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk koriander, mald
- 1/2 tsk ingefära (pulver) eller 1 tumme finhackad, färsk ingefära
- 2 msk finhackad färsk koriander
- 1/2 butternutsquash
- 1-2 dl kokosmjölk
- 1 tsk gurkmeja
- 2 kanelstänger
- 2 msk finhackad färsk koriander
Skala och finhacka löken och pressa vitlöken i en skål tillsammans med kikärtsmjöl och alla kryddor som rörs ihop med lammfärsen till en smidig smet som man kan göra köttbullar av.
Skala och skär upp butternutsquashen i mindre bitar. Lägg i en gryta och täck med vatten. Låt koka under lock i 15 min tills bitarna är mjuka. Mixa dem därefter antingen med en stavmixer eller i en matberedare.
Under tiden som butternutsquashen kokar rullar man lammfärsbullarna och börjar steka dem i en stekpanna.
När butternutsquashen är mixad häller man tillbaka den i sin gryta, tillsätter 1-2 dl kokosmjölk (beroende på hur lös man vill att såsen ska vara), gurkmeja, salt och peppar och lite garam masala till och rör runt. Därefter lägger man i lammfärsbullarna utan att få med sig allt fett de avgett i stekpannna.
Låt koka 5-10 min och häll därefter i korianderbladen strax före servering med kokt ris.