Köttbullar
Vanliga köttbullar, som barn brukar gilla, är både lätta och goda att göra. För att en person som är känslig mot mjölk och gluten byter man helt enkelt ut skorpmjölet mot glutenfritt skorpmjöl (tror att finmald polenta också borde fungera – det är renare än glutenfritt skorpmjöl) och skippar mjölken i köttfärsen.
Köttbullar
- 500 nötfärs
- 1 liten mycket finhackad lök
- 1 dl skorpmjöl/glutenfritt (t ex finmald polenta)
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- Nymald svartpeppar
Hacka löken så att den blir mycket finhackad.
Häll ner den i en skål och blanda med köttfärs, ägg, skorpmjöl, salt och peppar.
Forma små bullar och lägg på en skärbräda.
Stek köttbullarna på mellanvärme tills de är vackert bruna på utsidan och helt genomstekta.
Servera med exempelvis brun sås gjord på oatleygrädde, kokt potatis och lingonsylt.
Förslag är att göra dubbel sats så att man kan frysa in köttbullarna till den där stressiga dagen som alltid infinner sig.
Tillägg: Jag använder numera finmald polenta i köttbullarna med gott resultat. Känns bättre än att använda glutenfritt skorpmjöl som ibland innehåller väldigt mycket konstigheter. Har även haft dålig erfarenhet av skorpmjöl enbart baserat på majs eftersom den tenderade att klumpa ihop sig i köttfärsen.
Lite fiberhusk fungerar också bra i köttbullar, det suger åt mycket vätska så jag brukar tillsätta lite vätska i smeten eller ta ett extra ägg. Det väljer man ju sjäv. Bara att testa sig fram. Det kan räka med 0,5-1 msk fiberhusk i en stor sats med smet så får det stå och svälla en stund innan man rullar köttbullarna.