Matvåffla
Sedan jag slutade med gluten har jag varit på jakt efter bra substitut till bröd. Ett bra sådant är matvåffla. Numera brukar jag göra sådana när jag ska ut och resa eftersom de är praktiska att ha med på flyget eftersom det är få flygbolag som kan tillfredsställa mina dietbehov (för att inte säga: inga flygbolag kan tillfredsställa mina krav på specialmat nuförtiden!). De går även utmärkt att äta till frukost och därför hamnade de under den vinjetten i receptlistan.
Jag brukar använda zucchini som bas, men det går säkert utmärkt att använda andra grönsaker som rivna morötter, mosad butternutsquash eller spenat. Som vanligt är det bara fantasin som har sina gränser.
Matvåffla (cirka 8 st)
- 1 zucchini
- 2 ägg
- 1 paket fetaost (150-200 g)
- 1 dl bovete
- 1/2-1 tsk bikarbonat
- salt, peppar
- timjan eller oregano, eller någon annan grön ört som man gillar
Tvätta zucchinin och skär bort ev dåliga bitar på skalet. Riv den fint på rivjärn.
Blanda den rivna zucchinin med två ägg som vispas ihop till en smet.
Riv eller mosa fetaosten och blanda i zucchini-äggsmeten.
Häll i bovetemjölet med bikarbonaten, krydda, salt och peppar och rör om till en smidig smet.
Sätt på ett våffeljärn och lägg i en klick ghee eller ekologiskt kokosfett. Häll i två matskedar smet och grädda.
Fungerar bra som tilltugg till soppor eller som utflyktsmat.
Hej.
Tror du att dom går att steka i stekpannan? Jag har inte något våffeljärn….
Ja, det går alldeles utmärkt att steka dem i stekpanna. Jag har testat det själv och de blir bra.
/Tina