Alternativ medicin vs skolmedicin

Av , 30 juni, 2011 20:10

Hemma hos min pappas familj och släkt, där många var läkare, fnös man alltid åt alternativ medicin. Skojeri och lurendrejeri, lät det. De hade antagligen höjt professorn i komplementär och alternativ medicin i England, tysken Edzard Ernsts, till skyarna efter att han gått igenom olika alternativa läkekonster och kommit fram till att möjligen kan akupunktur ha någon form av funktion vid smärtlindring, men allt annat är bluff och båg. Jag som själv har mycket goda erfarenheter av alternativ medicin blev minst sagt upprörd när jag läste om honom, senast i The Economist för bara några veckor sedan. Min idol Sanna Ehdin skrev i höstas på sin blogg om denne man och det visar sig att han själv är en stor bluff som bara gått igenom andras forskning och avfärdat 99% av alla studier som gjorts som ”ovetenskapliga”.  Han påminner mig lite om min gamla kollega statistikern som brukade fråga mig vad jag ville bevisa för då kunde han bevisa det åt mig…

Fortsätt läs 'Alternativ medicin vs skolmedicin'»

Att berätta eller inte berätta?

Av , 27 juni, 2011 08:39

Ska man berätta om sin kroniska tarmsjukdom eller helt enkelt hålla tyst om den? Hur gör ni? Själv håller jag tyst om den så länge jag är frisk, men när jag blir sjuk måste jag berätta för min arbetsgivare eftersom jag då blir såpass sjuk att jag måste bli sjukskriven, vilket har hänt tre gånger under mina 13 år i arbetslivet. Mina närmaste vänner vet att jag har Mb Crohn, men det är många av mina ytliga bekanta som inte vet det. Många vet att jag inte tål mjölk och äter specialmat, men det kommer man undan med lätt utan att behöva förklara noggrannare. Jag tackar särskilt Aftonbladet och Expressen för detta pga deras löpsedlar i nyhetstorkan om hur halva svenska folket lider av ballongmagar som beror på diet.

Fortsätt läs 'Att berätta eller inte berätta?'»

#prataomdet del 5

kommentarer Kommentarer inaktiverade för #prataomdet del 5
Av , 25 juni, 2011 18:49

Tänk att det finns så många tabun att prata om! Denna gång tänkte jag helt enkelt skriva lite om toalettvanor och hur man kan göra dem på bästa sätt. Mycket av det här vet ni säkert redan, men lika bra att skriva ner det, tänkte jag. Men jag tror att det här blir det sista #prataomdet, om ni läsare inte har något förslag på andra tabun som ni tycker att jag borde ta upp.

Fortsätt läs '#prataomdet del 5'»

Midsommar igen

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Midsommar igen
Av , 23 juni, 2011 07:59

Nu närmar sig midsommarafton och jag vill bara flagga för att jag förra året skrev om hur man kan undvika ont i magen under midsommar. Här kan ni läsa det inlägget. Även mitt inlägg i julas om julbordet kan tjäna till inspiration för villrådiga vänner och släktingar, läs här.

Fortsätt läs 'Midsommar igen'»

Det är bra med gips

Av , 22 juni, 2011 09:14

Annika Lagerhorn sammanfattade sin syn på västerländsk skolmedicin väldigt bra. Hon beskrev den i stil med att det är bra med gips när man bryter benet, men att det botar inte orsaken till själva benbrottet och jag kan bara hålla med! Som ni alla vet så är jag inte världens största fanatiker av skolmediciner, men jag är också ödmjuk inför det faktum att jag faktiskt måste äta skolmedicin för att hålla mig frisk och att man ibland måste ta till drastiska medel för att stoppa ett skov, men att man också måste inse att skolmedicinerna inte botar en från sjukdomen utan bara är som gips: bra att ha när man brutit benet. När jag var tonåring och blev sjuk igen första gången fick jag börja äta Salazopyrin, vilket faktiskt hjälpte att röja undan min Crohn, men jag slarvade en del med medicineringen och hade därför en hel del problem med magen den perioden av mitt liv. Så jag har på ett sätt haft tur att jag faktiskt svarar på skolmedicin, vilket inte alla gör. Och jag har också lärt mig den hårda skolan att det är viktigt att inte glömma ta sin medicin varje dag om man vill förbli frisk.

Fortsätt läs 'Det är bra med gips'»

Förebilder för oss sjuka

Av , 17 juni, 2011 15:48

När jag surfar runt på nätet efter information om hur jag ska hålla mig frisk från min Crohn har jag träffat på en hel del intressanta personer som verkligen lyckats med detta och uppenbarligen lever friska från sin Crohn utan att behöva ta medicin. Som jag redan nämnt tidigare verkar just Specific Carbohydrate Diet vara en nyckel till att bli frisk från sin IBD och jag märker också stor skillnad i att äta spannmål eller att skippa det. Även potatis ger faktiskt effekt på magen, och då är det inte bra effekt. Socker och komjölk undviker jag sedan länge, som ni vet.

Fortsätt läs 'Förebilder för oss sjuka'»

#prataomdet 4

Av , 3 juni, 2011 15:04

När jag var tonåring yttrade en klasskompis några ord som jag har tänkt på väldigt mycket efteråt. Hon sa ”Tänk om man har jättedålig andedräkt och ingen säger till en. Hur ska man kunna veta det? Fy vad hemskt det skulle vara!” och det höll vi alla med om. För hur kul är det att gå runt som en riktig asgam och så säger ingen något till en om det? Då kanske man blir en riktig, riktig asgam till slut som ingen vill vara med?

Fortsätt läs '#prataomdet 4'»

Panorama Theme by Themocracy