Potatisklyftor i ugn
Potatisklyftor i ugn är ett fettsnålare, gott och utmärkt substitut för pommes frites. Jag tycker om att det är gott till t ex grillat kött, eller rostbiff i ugn. Tyvärr är vi många som mår dåligt av kombinationen kött och potatis, läs gärna mitt inlägg om matsmältningsenzymer och om nattskatteväxter, så jag har skippat potatisen helt numera. Det finns säkert andra här som tål potatis och därför låter jag receptet vara kvar efter att ha varnat för det! Det går dock utmärkt att använda sötpotatis istället, även om det är förbjudet på SCD.
Det går att variera potatisklyftorna i all oändlighet. Ibland tar jag små färskpotatisar och ugnsbakar dem hela med potatisskalet på. Bristoldieten uppmuntrar ju oss att äta potatis med skalet på och det blir gott bara man borstar skalet väl, tycker både jag och min mage.
Potatisklyftor i ugn
- Potatis (2-3 normalstora/person)
- Olivolja
- Salt och nymald svartpeppar
Skala potatisen och skär den i klyftor.
Lägg potatisen i en väl oljad ugnsform och häll på flingsalt och mal svartpeppar ovanpå. Rör om så att potatisklyftorna får lite olja på sig.
Baka i ugn 225° i 30-40 minuter tills potatisen fått färg.
Variationer
- Använd hela små (välskrubbade) färskpotatisar.
- Häll på kummin på potatisklyftorna.
- Häll på timjan (se bilden ovan) på klyftorna.
- Häll på olika färska gröna kryddor, t ex timjan, basilika, persilja på potatisen i ugnen och rör runt.