Nyligen införskaffade jag mig en bok som heter ”Hjälp! Vad ska jag äta?” skriven av Ingrid Franzon. Ingrid Franzon har själv haft svåra problem med sin mage, dock inte Mb Crohn eller Ulcerös Colit. Till slut kom hon fram till att det bästa sättet för hennes överkänsliga mage var att införa s k rotationskost och därefter testa sig fram till vad hon tålde och inte tålde och till slut blev hon bra i sin mage.
Fortsätt läs 'Rotationskost'»
Nu har skolan börjat igen för många barn. De barn som har kroniska tarmsjukdomar är tillbaka i sina skolor och kanske ger det magknip av många skäl. Den typiska strävan bland barn är ju att vara likadana, eller rättare sagt nästan likadana, och har man en kronisk tarmsjukdom är det inte ovanligt att man är kortare och smalare än klasskamraterna pga näringsbrist.
Fortsätt läs 'Om att vara barn med kronisk tarmsjukdom'»
Även om fria radikaler låter som en politisk inriktning så här i valtider är det ingalunda fallet. Istället är fria radikaler neutralt, positivt eller negativt laddade syremolekyler och -atomer, som reagerar med andra atomer och molekyler och på så sätt påverkar vår biologi. Deras funktion inom biologin är att intracellulärt ta kål på elaka bakterier, gifter och annat som är dåligt för våra kroppar. Eftersom de fria radikalerna är laddade försöker de att ”avladda” sig (dvs om de är negativt laddade försöker de sno åt sig positiv laddning så att de blir neutrala igen), vilket de gör genom att ta elektroner från andra molekyler och atomer i sin omgivning, och på så sätt skapar de en kedjereaktion med fria radikaler.
Fortsätt läs 'Fria radikaler och antioxidanter'»
Okategoriserade
| Antioxidanter, Bär, Fria radikaler, Frukt, Glutation, Grönsaker, Gurkmeja, Mb Crohn, Rökning, Stress, Ulcerös Colit
Häromdagen skrev Sodexos VD Fredrik T Strand på Aftonbladets debattsida om företagets mat och hur mycket missförstånd det är kring den och att den visst är bra. Debattens vågor går höga på Kostdoktorns blogg med många kommentarer – t o m Sodexos VD är själv med och kommenterar, vilket man inte kan annat än ge eloge till honom för. Att sjukhusmaten inte alltid är så rolig vet vi alla som legat inne om, men är alla av oss kroniskt tarmsjuka medvetna om att den faktiskt kan vara farlig och göra oss ännu sjukare? Faktum är att jag aldrig hade satt upp den här hemsidan om jag inte legat inne på sjukhus (Karolinska i Solna) i vintras och upplevt hur farligt det var för mina stackars tarmar.
Fortsätt läs 'Så var det det här med sjukhusmaten…'»
För några år sedan fick jag mitt första återfall på 15 år och hamnade på sjukhus i Sverige efter att ha ätit för mycket ipren som smärtstillande, utskrivet av ett gäng inkompetenta läkare i Kina. Då blev jag kontaktad av en av mina goda vänners mamma som tipsade mig om Salovum, ett läkemedel som klassats som ”medical food” i EU och som haft goda effekter på patienter med Mb Crohn och Ulcerös Colit (och Menières sjukdom bland annat, visade det sig).
Fortsätt läs 'Salovum och AF-protein'»
Det är viktigt med förebilder, tycker jag. Tyvärr är vi dåliga på att lyfta fram förebilder på personer som har Mb Crohn och Ulcerös Colit och som ändå lyckas leva bra och framgångsrika liv. Alltså begav jag mig ut på nätet för att leta reda på kändisar med kroniska tarmsjukdomar, men det var inte så lätt att hitta några kända svenskar som talat ut om att de har Mb Crohn eller Ulcerös Colit. Däremot fanns det desto fler amerikanska kändisar som talat ut om sina kroniska tarmsjukdomar.
Fortsätt läs 'Kända personer med kroniska tarmsjukdomar'»
MSG står för Mono Sodium Glutamat och är en kemisk, nervstimulerande substans som tillsätts i mat och livsmedel som smakförstärkare. Ofta används MSG eller glutamat som ett samlingsnamn för smakförstärkare som sådant, men det finns flera olika slags smakförstärkare (E620-E625) som man ska se upp med. I Sverige förekommer MSG i chips, buljong, kryddan Aromat (består nästan helt av glutamat), kryddblandningar och färdiglagade rätter som finns i butikernas kyl- och frysdiskar.
Fortsätt läs 'MSG – Monosodium Glutamat och histamin'»
När jag var liten brukade jag åka till min pappas sommarställe i norra Roslagen ett par veckor varje sommar. Det var enda gången om året som jag träffade honom och jag älskade att vara ute i skärgården med honom. Ute i skärgården växte bär, som blåbär, smultron, hjortron och vilda hallon. Varje sommar plockade vi bär och åt dem med mjölk eller glass som efterrätt. Enda sättet för mig att bevara och få med mig hem framför allt de underbara blåbären var att koka sylt. Min snälla faster lärde mig hur man skulle göra och det gjorde jag från tidigt tonår. Idag har jag blivit värsta sylttanten och kokar mer än gärna sylt på bär och frukt som jag hittar i skog och mark, trädgårdar, torg och frysdiskar.
Fortsätt läs 'Bär och sylt – spara sommaren i frys och på burk'»
Idag skriver författarna till boken ”Döden i grytan”, Mats-Eric Nilsson, även känd som ”den hemlige kocken” efter sin debutbok med samma namn, och journalisten Henric Ennart, om den dåliga maten i skolan, vård och äldreomsorg på DN Debatt (artikeln finns här). De lyfter upp problemet med att vi serveras allt sämre mat idag, och att vårt lands lagar gör att storköksmaten som ständigt hettas upp och kyls ner faktiskt blir både tråkigare att äta och sämre näringsmässigt. Det är anledningen till att sjukhusmaten ”So fresh” som serveras på Stockholms sjukhus är full av tillsatser i form av stabiliseringsmedel, smakförstärkare och industriellt tillsatta vitaminer. Svenska Dagbladet hade en artikelserie kring detta 2009 och publicerade artikeln ”Sjukhusmaten är full av tillsatser” som är skrämmande, men tyvärr föga förvånande, läsning.
Fortsätt läs 'Ren mat är bäst för magen'»