Fibrer

Av , 23 april, 2011 09:42

Ett tag körde läkarna med attityden att fibrer var jättebra för våra magar, ju grövre desto bättre. Jag tvingades som elvaåring äta fiberkakor av kruskakli, vilket inte alls hjälpte min mage att bli bättre. Det hade varit bättre om jag slutat med socker. Senare åt jag kruskaklikakor för att banta, vilket lyckades utmärkt eftersom min tarm var på nedåtgående och kruskaklien fastnade i tarmsåren och jag gick ner 10 kg på en knapp månad. Kanske inte bästa bantningskuren. Nuförtiden har läkarna ändrat ståndpunkt och tycker att vi ska vara försiktiga med fibrer och helst äta vitt bröd. Jag menar dock att vi inte ska äta bröd alls, men det är en annan historia.

Jag har skrivit ett inlägg om hur fibrer reagerar med knäppa magar, samt ett inlägg om med lite tips på hur man kan äta grönsaker utan att drabbas av problem eftersom många grönsaker innehåller grova fibrer.

Det kan vara en god idé att fundera över om magen är knasig pga för stort fiberintag, vilket kan öka gasbildningen i tarmarna och göra en uppblåst på så sätt. Även Svenska Dagbladet har haft en serie om dåliga fibrer, fruktos-oligosackarider framför allt, som tillsätts slentrianmässigt i väldigt mycket av vår mat för att den ska se nyttigare ut. Som ni också vet är jag mycket misstänksam mot tillsatsämnen så jag kan bara uppmuntra er att läsa innehållsetiketterna noga och äta så rent som det går.

4 svar på “Fibrer”

 1. weronica G skriver:

  Hej, jag har inte ulcerös colit, men dock en svår ibs. Min undran är om du vet om någon med ibs har blivit bra med denna kost. Jag har gått hos Arnold Söderlind spec på ibs, men inte ens han och hans alla mediciner har kunnat lindra eller hjälpa mig med min ibs. Oftast har jag blivit sämre av medicinerna och en blev jag bättre av men fick svåra biverkningar efter ca 1år och var tvungen att sluta äta denna medicin. Nu finns inget mer att göra än lära sig leva med ibs:en och försöka se vad jag kan äta. Det jag märkt är att jag absolut ska undvika laktosen, och sen kan d variera i perioder mellan olika matvaror.

  Tacksam för svar.

 2. admin skriver:

  Hej Weronica,
  Jag tror att den kost jag förespråkar (typ basallergikost: ingen komjölk, gluten, sojaprodukter, tillsatser och numera även potatis) brukar hjälpa mot IBS. Jag är ju inte expert på IBS, men det finns en del som hävdar att man kan utveckla kroniska tarmsjukdomar om man inte sköter sin IBS. Vad jag läst så ska man även undvika grova fibrer om man har IBS. Undvik komjölk helt och hållet, inte bara laktos.

  Jag skulle rekommendera att du söker upp en näringsterapeut och får bättre tips av en sådan eftersom de kan ibland se vad du inte tål och även är utbildade på området, till skillnad från undertecknad. Tror även att du skulle må bra av probiotika. Du kan även söka upp en bra akupunktör och höra vad han/hon säger. Eller homeopat.

  En sak jag läst om IBS är att det är väldigt kopplat till psykosomatik och Jini Patel Thompson hävdar att det finns IBSare som blivit friska genom att göra en sk ”resa” (läs Brandon Bays, se mina boktips från tidigare i höstas). Så lyssna på din tjocktarm och fundera över vad det var som hände i ditt liv när du blev sjuk en gång i tiden och ta sedan tag i detta. T ex förlåt dig själv och den/det som orsakade sjukdomen och försök att gå vidare. Har sett att Karolinska i Solna just nu bedriver ett projekt där de söker personer med IBS för KBT. Det stod en annons om detta i DN i söndags tror jag det var. Kanske något för dig att testa om du bor i Stockholmsområdet? Kravet var att man har konstaterad IBS och det verkar du ju ha.

  Lycka till och hoppas du mår bättre snart!
  /Tina

 3. Trollkvinnan skriver:

  Hejsan, ville bara dela med mig av en länk om en parasit som kan härja i tarmen och misstas för IBS, viktigt att man kanske tar avförings prover för att utesluta olika parasiter om man får diagnosen IBS, har IBS själv och har kollat vissa parasiter men visste ej om denna förrän nyligen dock…

  http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=291951

 4. admin skriver:

  Tack Trollkvinnan för tipset om parasiterna och IBS. Jag skulle inte vara ett dugg förvånad om våra inflammatoriska tarmsjukdomar beror på patogener. Det finns ju en hel del forskning som pekar ut MAP, en tuberkulosbakterie som är supersvår att utrota, som orsak till Crohn. Tydligen kan MAP orsaka en mängd andra sjukdomar också (hosta, bihåleproblem osv) och många som har MAP har inga problem alls. Ett mycket komplext område alltså.

  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy