Vitkålssaft

Av , 12 juli, 2010 17:55

Min mamma läste en gång i en bok av Lilly Johansson (Vital kur, tror jag att det var) om hur nyttigt det var för magar med färskpressad vitkålssaft. Det var lite förvånande, tyckte vi båda eftersom ju vitkål anses vara svårsmält och orsakar gaser. Men vi tänkte: ”Vi provar!”

Fram med råsaftcentrifugen och vitkål pressades. Ut kom en väldigt grön, ganska syrligt doftande dryck som smakade väldigt mycket vitkål (surprise!). Jag drack ett glas och magen sa ”Tack så mycket!” och blev genast väldigt lugn! Sedan drack jag ganska ofta lite vitkålssaft när magen var krånglig. Samma jul fick jag en råsaftcentrifug i julklapp.

I efterhand har jag kommit fram till att jag endast kan dricka 1 dl vitkålssaft åt gången, för annars blir det lite för starkt för magen och även smakmässigt för munnen. Jag brukar köpa ekologisk vitkål – just vitkål är känt för att vara mycket besprutat – och pressa i min råsaftcentrifug. Det går bra att spara överbliven pressad vitkålsjuice i kylen ett par dagar, men det är ett hett tips att dricka upp så mycket man orkar av den och pressa ny juice efter behov.

I vissa hälsokostbutiker har jag upptäckt vitkålssaft på flaska, men jag har aldrig testat den.

Varför är då vitkålsjuice så bra för våra magar? En anledning är att den är lite syrlig och verkar innehålla substanser som hjälper tarmbakterierna på traven i magen. Dessutom innehåller vitkål mycket C-vitamin, kalium och folacin. Kanske är det den höga halten C-vitamin som gör att vitkål har läkande effekt? Det är i alla fall väldigt bra och snällt för magen, även om det inte är supergott.

Tillägg januari 2013: Enligt min vän naturterapeuten har vitkålssaft negativ påverkan på sköldkörteln och eftersom vi med tarmsjukdomar också ofta har problem med just sköldkörteln (läs mitt inlägg om låg saltsyreproduktion i magen och hur det är kopplat med underproduktion av sköldkörteln). Faktum kvarstår dock att min mage lugnar sig av vitkålssaft, men jag dricker inte stora mängder av det när jag är sjuk och inte till vardags heller. Det är inte så otroligt gott så man kan hålla sig…

2 svar på “Vitkålssaft”

  1. G Andersson skriver:

    Har sedan 70-talet använt mig av Walkers ”Råsaft-terapi”. Boken har jag använt för att fasta samt när flera av mina hundar blivit allvarligt sjuka i magtarmproblem. Råsaften av vitkål och likaså morot gör underverk!

  2. Micke skriver:

    Jag drack ett glas och magen sa ”Tack så mycket! )))))) fyfan vad jag skrattade…..

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy