Rotsellerisoppa
Rotselleri är faktiskt SCD legal, men kan vara lite svårt för ömtåliga magar att smälta eftersom det innehåller mycket fibrer. Första gången vi testade detta recept hade vi jordärtskockor istället, vilket var otroligt gott men man blir jättegasig av jordärtskockor så lite varning för det. Rotselleri är rena paradiset i jämförelse. Eftersom rotselleri är rätt fiberrikt och grovt är det viktigt att mixa den noga och länge i en matberedare. Allra viktigast är att skala den ordentligt så att inga grova bitar från skalet kommer med. En annan sak som är bra med rotselleri är att det är billigt. Ett kilo kostar runt 15-20 kr och då får man en hel soppa på det, plus kokosmjölken så klart.
Däremot är det inte jättemättande eller kaloririkt så det är bra att äta något till, som en riskaka, knäckebröd eller något annat glutenfritt med pålägg så att man inte blir jättehungrig.
Rotsellerisoppa (4 pers)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rotselleri på 1 kg (dvs en normalstor rotselleri)
- olivolja
- vatten
- kokosmjölk, 3-5 dl
- 1 msk grönsaksbuljong
- Salt och peppar
- Tryffelolja (frivilligt)
Skala rotsellerin fint och skär i mindre bitar. Hacka löken fint och pressa vitlöken.
Fräs lök och vitlök mjukt i oljan i en soppkastrull.
Häll i rotselleribitarna och rör om. Häll på vatten så att det täcker rotsellerin knappt. Tillsätt buljong, salt och peppar. Låt koka upp och koka under lock i 20 min tills rotsellerin är helt mjuk.
Häll upp rotsellerisoppan i en mixer/matberedare och mixa fint i minst en minut.
Häll tillbaka rotselleripurén/den mixade soppan i kastrullen och häll på kokosmjölk och koka upp. Häll i lite tryffelolja strax före servering.
Om man vill få lite färg på soppan kan man hälla på persilja.