Fiskgratäng med salvia och citron
Den här rätten kom till när jag var i en återhämtningsfas och behövde äta snäll och lättsmält mat, vilket innebar en ökad fiskkonsumtion. Vi hade helt enkelt tröttnat på kokt fisk. Rätten är fettsnål och enkel att göra.
Den innehåller citron och citronskal och jag föreslår att ni använder ekologiskt odlade citroner, alternativt tvättar citronskalet mycket noga om ni använder ”vanliga” citroner. (Ekocitroner ska så klart också tvättas men innehåller mindre bekämpningsmedel.) Den innehåller också dijonsenap, dvs fransk senap som smakar annorlunda än vår vanliga svenska senap som vi har på våra korvar med bröd. Satsa på att köpa en liten burk dijonsenap och ha i kylen – det är en bra ingrediens i min matlagning.
Fiskgratäng med salvia och citron (2-3 portioner)
- 400 g vit fisk, t ex djupfryst fisk av något slag (tina i så fall enligt instruktionerna)
- 2 dl oatleygrädde
- 2 msk dijonsenap
- 2 tsk torkad salvia
- 1/2 citron, fint rivet skal och pressad saft
- Salt och peppar
Tina fisken och skär den i bitar. Lägg bitarna i en ugnsäker form.
Blanda ihop oatleygrädde, dijonsenap, smula ner salvian, riv i citronskal och citronsaft, samt salt och peppar.
Häll den väl blandade oatleygrädden över fisken och rör om lite i ugnsformen så att den även kommer under fisken.
Stoppa in i ugnen på 200 ° och ugnsbaka i 20 minuter tills fiskens kött är vitt och inte genomskinligt.
Servera med pressad nykokt potatis.