Receptlista

Av , 20 juli, 2010 21:47

Jag märker att rullgardinen för Recept inte riktigt fungerar optimalt så jag kommer här att lägga upp alla recept som jag publicerar allteftersom.

Notering sommaren 2012: Sedan jag började skriva in dessa recept har jag upptäckt att jag inte tål nattskatteväxter, dvs paprika, tomat, aubergine, chili och potatis, eftersom solaninet i dessa grönsaker verkar påverka mitt system negativt. Potatis använder jag inte heller eftersom jag märkt att jag inte mår bra av det, sannolikt av stärkelsen. Alltså innehåller receptlistan massor av recept som inte borde vara där eller som borde uppdateras. Jag undviker också sojaprodukter, dvs tofu, sojamjölk, miso (pga jästen), och använder hellre kokosmjölk än oatleygrädde numera. Likaså innehåller en del recept socker som smakförstärkare, och det undviker jag också. Istället häller jag i lite honung. Det finns även recept som innehåller gluten, men dem får ni helt enkelt skippa. De ligger kvar för mina vänner som tål gluten – pirogerna är mycket goda!

Här några stalltips på hur jag substituerar olika saker (i väntan på att jag ska gå igenom alla recept och uppdatera dem eller ta bort dem):

Jag använder sötpotatis istället för vanlig potatis i soppor. Sötpotatis fungerar också utmärkt som potatisklyftor i ugn.

I tomatsåsbaserade rätter använder jag idag butternutsquash som jag först kokat och sen mixat och blandat upp med kokosmjölk. Ibland tar jag och finriver morot och squash och häller i kokosmjölken. Jag har även läst att det går bra att mixa kokade rödbetor och morötter och använda som tomatsås. Det har jag inte testat än.

Istället för socker ta honung i maten. Det får SCDarna äta och honung är bättre än vanligt socker.

Bakpulver innehåller ofta potatismjöl och därför ska man hellre använda bikarbonat eftersom vi bör undvika potatis. Bikarbonat är lite starkare och ska användas i halv styrka jämfört med bakpulver.

Paprika och chilifrukter skippar jag fast ibland har jag i lite lite paprikapulver eller chilipulver i maten för att få lite smak, men jag försöker undvika det så gott det går.

Sojaprodukter som sojamjölk eller sojagrädde använder jag inte längre eftersom soja inte är bra för våra sköldkörtlar. Jag använder oatly grädde eller kokosmjölk från Santa Maria (kommer i 5 dl förpackningar och innehåller ej karragean).

Och så sista brasklappen: försök att äta så mycket ekologiskt det går. Om ni inte har råd, försök att köra ekologiskt kött åtminstone, för det är mycket bättre för kroppen, och ät gärna mer grönsaker än kött. Ekologiska grönsaker är inte så mycket dyrare än vanliga grönsaker och det kan vara värt att köpa dem för att slippa gifterna. Tarmen och tarmbakterierna älskar dessutom tillagade, kokta grönsaker. I alla fall gör min mage det. Färska grönsaker är också bra att få i sig pga enzymerna men kan ibland vara svårt för en sårig, ärrig tarm att hantera. Om man vill kan man använda råsaftscentrifug och testa att få i sig råpressade grönsaker och frukt istället.

Baslivsmedel

Drycker

Frukost

Soppor

Vegetariskt

Fisk

Kött

Kyckling och fågel

Sylt och marmelad

Bakat

Efterrätter och annat onyttigt

4 svar på “Receptlista”

 1. Johanna Nygren skriver:

  Hej hej, Såg att du skrev om lussekatter med vatten och olja. Jag är ny på detta med att inte äta gluten, laktos, e-medel och jäst, funkar dina lussekatter då och kan man i så fall få receptet ?
  mvh Johanna

 2. admin skriver:

  Hej Johanna,
  Jag har helt gett upp kakorna så jag vet inte hur det fungerar med lusekatter utan jäst och mjöl – dem jag gjort var bara utan mjölk. Men det torde väl gå att göra glutenfria lussekatter med bakpulver istället. Googla och spana in länkarna till höger – där finns glutenfria sidor, t ex glutenfri bakblogg och Allergimat.
  Lycka till!
  /Tina

 3. Joanna skriver:

  Jag är gluten och laktos + har nu mer stora problem med tarmarna och testar mig fram med uteslutningsmetoden. Tack för din sida den hjälper mig några steg fram snabbare!

  Man kan använda mandelmjöl och ”cocos-mjöl”. Det går att köpa dessa på LCHF affärer på nätet och i vissa ICA affärer.
  http://www.lchfbutiken.se/c/301/mjoler

  Hur fungerar Suckrin för känsliga tarmar? Suckrin höjer så gott som inte blodsockret… men hur det påverkar tarmfloran vet jag inte… men honung borde ju vara mer socker i så att säga.

  mvh
  Joanna

 4. admin skriver:

  Hej Joanna,
  Mandelmjöl och kokosmjöl är bra. Däremot är alla former av falskt socker, som jag tror Suckrin är, väldigt dåligt för tarmarna. SCDarna äter dock honung eftersom det är lättare för tarmen att absorbera så jag rekommenderar också honung istället för socker eller konstgjort socker typ asparmatam osv.
  /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy