Category: Okategoriserade

Framgångsrik avföringstransplantation vid UC

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Framgångsrik avföringstransplantation vid UC
Av , 30 juni, 2016 18:55

Jag vet, det har gått över ett år sedan jag var här, men jag har varit för trött och dessutom fokuserad på andra saker i livet. Hursomhelst, så fick jag nyligen ett mail av en god vän, vars äldre släkting lider av Ulcerös Colit. Hon berättade att hennes släkting hade blivit allvarligt sjuk igen i höstas och varit extremt dålig strax före jul. Fortsätt läs 'Framgångsrik avföringstransplantation vid UC'»

Probiotika och prebiotika

Av , 5 maj, 2015 16:09

Förra veckan gick det ett intressant program om allergier på Vetenskapens värld (SVT). Det ligger kvar till 7 maj på SVT Play och ni kan se den här.  För er som inte hinner se den så går den ut på att lansera teorin att det finns en koppling mellan allergier och tarmflora och att vår renlighetshysteri gör oss sjuka. Ett av barnen som dokumentären handlar om är en liten pojke som är allergisk mot typ allt, från födoämnen till pollen och damm. När han var åtta månader fick han en infektion och läkaren skrev ut antibiotika och sedan dess har han varit mycket allergisk. I dokumentären gör de en undersökning på tarmfloran på familjemedlemmarna och det visar sig att pojken inte har några bifidusbakterier alls i sin tarmflora.

Fortsätt läs 'Probiotika och prebiotika'»

SCD fas 1

Av , 20 april, 2015 12:01

Efter att ha kört på SCD introdiet är det dags att köra vidare med SCD fas 1. Under fas 1 är det nya livsmedel som ska introduceras och man ska göra det under tre dagar för att se till att man inte är överkänslig mot något. Det tar nämligen uppemot tre dygn, eller 72 timmar, innan kroppen kan reagera fullt ut mot mat som vi stoppar i oss. Hela idén med SCD är att notera vad man är överkänslig mot och därefter eliminera den maten. Det som är negativt med SCDs olika faser är att den är baserad på amerikanska matvanor och de äter exempelvis mer pumpor av olika slag än vad vi gör.

Fortsätt läs 'SCD fas 1'»

SCD introdiet

Av , 8 april, 2015 17:22

Nu är det över 40 dagar sedan jag gav mig på SCD. Det är en ökenvandring på många sätt att dagligen äta morotspuré eller annan grönsakspuré, kokt fisk eller kyckling toppat med kokosfett och jello som efterrätt. För att hjälpa till med probiotika sitter jag dessutom fortfarande och suger på surkål efter maten som jag därefter spottar ut för surkål är lite för hårt för min mage i dagsläget. Jag längtar verkligen efter riktigt god mat, och jag längtar efter bröd att sätta tänderna i. Men vad göra?

Fortsätt läs 'SCD introdiet'»

Varför jag gav mig på SCD

kommentarer Kommentarer inaktiverade för Varför jag gav mig på SCD
Av , 23 mars, 2015 17:06

Idag är jag på dag 26 av mitt test av SCD, specific carbohydrate diet. Jag har skrivit om den tidigare, exempelvis här, där jag har skrivit ihop en kort sammanfattning av grunden till den. Då, 2011, var jag lite skeptisk till den och tyckte att basallergidieten (dvs gluten- och komjölksfritt) var bättre, ironiskt nog precis innan jag insjuknade förra gången. Men efter min sjukdomsperiod denna gång blev jag desperat. Jag blödde och blödningarna tog inte slut, trots att jag vräkte i mig zink, som hjälpt tidigare.

Fortsätt läs 'Varför jag gav mig på SCD'»

Inte längre medicinfri, men kämpar på

Av , 18 mars, 2015 07:36

Det har gått många månader sedan jag bloggade och det beror framför allt på att jag ville satsa på andra saker i mitt liv. I våras sade jag upp mig från mitt fasta jobb för att starta egen verksamhet och få lite mer tid åt att varva ner. Jag kände att jag hela tiden var stressad på mitt jobb, och företaget jag arbetade för gick inte så bra så jag kände att om jag skulle kunna tillföra något vettigt för dem så borde jag jobba 150-200% och det klarar jag inte. Alltså sa jag upp mig för att skaffa mig en lite rimligare arbetsbelastning.

Fortsätt läs 'Inte längre medicinfri, men kämpar på'»

Glad sommar!

Av , 25 juni, 2014 08:17

Även om det inte känns som sommar så är den här, och förhoppningsvis blir det varmt och soligt snart som sig bör. Jag har bestämt mig för att ta en time out från min blogg och vill därmed önska er alla en trevlig sommar. Den som undrar över saker kan använda sökverktyget på sidan, jag har skrivit om väldigt mycket och det tar för mycket tid för mig att upprepa mig själv hela tiden likt en papegoja.

Fortsätt läs 'Glad sommar!'»

Trög mage och hemorrojder

Av , 13 juni, 2014 17:45

Jag är verkligen ingen expert på trög mage och kan bara konstatera att jag är överlycklig de dagar jag inte behöver gå på toaletten. När jag var sjuk var jag ju van vid att ha lös avföring och diarréer eller halvlösa korvar och att plötsligt nå nivå 3 eller 2 på Bristol Stool Chart kändes verkligen lyxigt! Alltså måste jag förvarna att det här inlägget inte baseras så mycket på min egen erfarenhet vad gäller trög mage eftersom jag helt enkelt inte har någon större erfarenhet av det.

Fortsätt läs 'Trög mage och hemorrojder'»

Appropå nocebo

Av , 30 maj, 2014 20:59

Jag har tidigare skrivit om nocebo, dvs motsatsen till placebo, som alltså kan sägas vara kropp och själs egen inneboende kraft att bli frisk av sig själv. Ofta lyfts ju placebo upp som något som är fånigt, tänk att man kan bli frisk av sockerpiller, haha, och homeopati lyfts gärna fram som 100% placebo. Som jag har skrivit om tidigare har jag ju både blivit rejält sjuk och nu frisk med hjälp av homeopatiska medel, så jag tror inte att de enbart är placebo. Dock ska man komma ihåg att mediciner generellt har en stor del placebo i sig, vilket gör det extra viktigt att tänka att medicinen man tar faktiskt kommer att hjälpa. Jag har alltid tänkt så när jag fick remicade eller humira, och kanske var det placebo som hjälpte dem att fungera bättre, eftersom de uppenbarligen inte bet på mina parasiter.

Fortsätt läs 'Appropå nocebo'»

Hur börjar man?

Av , 12 maj, 2014 20:47

Ibland får jag frågan ”Hur börjar man?” av villrådiga läsare och det är inte alltid lätt att svara på den frågan eftersom alla befinner sig i olika faser av sin sjukdom. En läsare kanske, likt mig sommaren 2011, ligger inne på något sjukhus och hotas av stomi och får inte lämna sjukhuset för läkarna är så rädda att tarmen ska spricka att de vill ha koll på en 24 timmar per dygn. En annan läsare kanske har tröttnat på att få återkommande skov som begränsar livet. Ytterligare någon kanske egentligen inte har så mycket problem och bara behöver skippa gluten eller tugga maten ordentligt för att må bra.

Fortsätt läs 'Hur börjar man?'»

Panorama Theme by Themocracy