Bovetegröt
Klassisk bovetegröt görs på krossat bovete. Enligt förpackningen ska man först skölja bovetet i kokhett vatten och SEN hälla kallt vatten på det och koka till gröt. Jag har inte lyckats med detta utan kör kallt vatten direkt på bovetekrossen, vilket fungerar bra. Likaså har jag inte heller lyckats få till den genom att låta det stå och svälla i vatten under natten.
Det är viktigt att komma ihåg att man måste låta bovetegröten stå ett par minuter efter tillagningen så att den får möjlighet att svälla upp ordentligt.
Gröt på krossat bovete tar lite längre tid att göra än Bovetegrynsgröt och erbjuder också mer tuggmotstånd.
Bovetegröt (1 portion)
- 0,75 dl krossat bovete
- 2 dl vatten
- 1-2 msk russin (frivilligt: jag använder inte russin i min gröt längre)
- 1 krm salt
Häll alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sjuda i 4-5 minuter tills det blivit gröt.
Låt stå ett par minuter och svälla till ordentligt.
Servera med sesammjölk (om man vill ha perfekt proteinkombination) eller rismjölk och färsk frukt.