Appropå nocebo

Av , 30 maj, 2014 20:59

Jag har tidigare skrivit om nocebo, dvs motsatsen till placebo, som alltså kan sägas vara kropp och själs egen inneboende kraft att bli frisk av sig själv. Ofta lyfts ju placebo upp som något som är fånigt, tänk att man kan bli frisk av sockerpiller, haha, och homeopati lyfts gärna fram som 100% placebo. Som jag har skrivit om tidigare har jag ju både blivit rejält sjuk och nu frisk med hjälp av homeopatiska medel, så jag tror inte att de enbart är placebo. Dock ska man komma ihåg att mediciner generellt har en stor del placebo i sig, vilket gör det extra viktigt att tänka att medicinen man tar faktiskt kommer att hjälpa. Jag har alltid tänkt så när jag fick remicade eller humira, och kanske var det placebo som hjälpte dem att fungera bättre, eftersom de uppenbarligen inte bet på mina parasiter.

Fortsätt läs 'Appropå nocebo'»

Hur börjar man?

Av , 12 maj, 2014 20:47

Ibland får jag frågan ”Hur börjar man?” av villrådiga läsare och det är inte alltid lätt att svara på den frågan eftersom alla befinner sig i olika faser av sin sjukdom. En läsare kanske, likt mig sommaren 2011, ligger inne på något sjukhus och hotas av stomi och får inte lämna sjukhuset för läkarna är så rädda att tarmen ska spricka att de vill ha koll på en 24 timmar per dygn. En annan läsare kanske har tröttnat på att få återkommande skov som begränsar livet. Ytterligare någon kanske egentligen inte har så mycket problem och bara behöver skippa gluten eller tugga maten ordentligt för att må bra.

Fortsätt läs 'Hur börjar man?'»

Att kämpa på med hög moral

Av , 4 maj, 2014 10:30

Ibland får jag spatt och orkar inte längre. Varför är livet så orättvist att jag inte får äta pizza, ostbågar och dricka coca cola till? Eller kunna äta färsk pasta med gräddig gorgonzolasås med valnötter? Ja, ni vet, en av de där dagarna när man är så trött efter jobbet och inte orkar laga mat och helst av allt skulle vilja gå ner till den lokala pizzerian ”10 minuter” och bara köpa en god pizza (fast är de så goda egentligen?) och smälla i sig. Och så inser man att om jag äter dessa saker så kommer min mage att kollapsa och man förbannar sin höga moral, men håller lik förbenat fast vid den.

Fortsätt läs 'Att kämpa på med hög moral'»

Panorama Theme by Themocracy