Grekisk sallad med fårost
Den här salladen brukar jag egentligen mest blanda ihop på måfå utan större mått. Här följer dock ett försök att anpassa till 2 personer. Salladen är god att äta varma sommardagar, men kom ihåg att inte bara äta kall mat en hel dag.
Observera att bara använda får- eller getost som får kallas fetaost. Grekerna fick, tack och lov, igenom i EU att man inte får kalla vad som helst för feta – det får inte vara komjölk i fetaost. Så nu säljer Arla och de andra stora mejeriföretagen så kallad ”ost av grekisk typ för sallad” och ”Apetina” (fast Apetina finns som feta-variant också). Men som sagt var: läs på förpackningen så att ni undviker komjölk.
Den som är känslig för lök kan självklart skippa löken och den som undviker nattskatteväxter kan också skippa tomaterna. Tyvärr är grekiska solmogna tomater fantastiskt goda så det är svårt att låta bli.
Grekisk sallad med fårost
- 4 mogna normalstora tomater skurna i skivor
- 1/2 liten röd lök i tunna skivor
- 1/3 gurka skuren i tunna skivor
- 1 paket fetaost (200 g) skuren i kuber, c:a 1,5 cm stora
- 1 dl svarta kalamata oliver, gärna med kärnan kvar
- 2 msk jungfrulig olivolja
- Nymald svartpeppar
Skölj grönsakerna noggrant och skär upp alla ingredienser.
Lägg salladsingredienserna i en skål och häll på olivolja och peppar och rör om.
Servera med bröd, om du tål det.
I Grekland serverade vi den här salladen som tillbehör till andra varma maträtter. Min mage älskade grekisk mat.