Snabb spenatsoppa
Denna soppa hittade jag ursprungligen i Sanna Ehdins kokbok över s k IFD-mat, dvs inflammationsdämpande mat, men jag har gjort om den lite. Den är snabb att göra och god. Dessutom innehåller den en del inflammationsdämpande livsmedel och spenat är nyttigt. Ni som kör SCD får skippa maizenan och njuta av en lite rinnigare soppa.
Snabb spenatsoppa (2 portioner)
- 1 gul lök
- 1-2 vitlökar
- 3 klickar kokosfett (ekologiskt)
- 3 msk maizena
- 2 tsk gurkmeja
- 1 tsk ingefärspulver
- 1 msk grönsaksbuljong (utan jäst och socker)
- 1 burk kokosmjölk (4 dl) + 2 dl vatten
- salt och peppar efter behov
- 1 stor påse färsk spenat (250 g)
Hacka löken fint och pressa vitlöken. Smält kokosfettet och stek löken mjuk.
Häll i maizenan och rör ut den i fettet. Häll därefter på kokosmjölken och vattnet och koka upp så att soppan reder sig. Vispa i soppan tills den kokat upp och fortsätt vispa någon minut till. Häll i kryddorna och buljongen. Låt därefter koka fem minuter.
Skölj den färska spenaten och häll i soppan. Peta ner den med en träslev och låt koka med soppan i ett par minuter.
Mixa soppan med en stavmixer och låt koka lite, lite till.
Servera genast, gärna med riskaka med pålägg till.
I Sanna Ehdins bok är detta en typisk IFD-soppa som man kan ha i kylen och dricka av innan man sätter igång och lagar mat efter en stressig dag.