Potatis- och purjolökssoppa
Den här soppan är en bas för hur man gör mixade grönsakssoppor, som kan varieras med exempelvis broccoli, blomkål och zucchini. Jag använder idag sötpotatis och inte vanlig potatis eftersom det är en nattskatteväxt.
Potatis- och purjolökssoppa
- 1 stor purjolök
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk olivolja
- 2 sötpotatisar
- 8 dl vatten
- 2 tsk grönsaksbuljong utan jäst
- Salt och peppar
- 2 dl oatly grädde
Skär upp purjolöken på längden och skölj den väl. Skiva den i slantar.
Skala potatisen och skär den i bitar.
Häll upp oljan i en gryta och stek vitlöken snabbt och häll i purjolöken och rör om ett par minuter.
Tillsätt potatisen och häll på vatten så att det täcker grönsakerna. Lägg i grönsaksbuljongen, salt och peppar och låt koka upp under lock.
Koka grönsakerna i 10 minuter tills potatisen är mjuk.
Häll över grönsakerna i en mixer och mixa dem till en slät smet.
Häll tillbaka grönssaksmixen i soppgrytan och tillsätt 2 dl oatly grädde.
Koka upp försiktigt och rör om soppan så att oatley-grädden blandas väl med soppan.
Serveras med bröd, förslagsvis glutenfritt dito. Eftersom soppa ofta inte är så mättande på sikt föreslog en dietist mig att rekommendera er att inte glömma att äta efterrätt, t ex frukt, paj eller pannkakor. För den som äter denna soppa pga sjukdom (vilket jag själv gjort) rekommenderar jag att man skippar efterrätt, eftersom andra kostregler gäller när man är akut sjuk. Ät hellre en avocado på riskaka till.