Rökning

Av , 14 juni, 2010 09:05

Det finns starka samband mellan rökning och inflammatoriska tarmsjukdomar. Dock går rekommendationerna helt isär för rökning när det gäller Ulcerös Colit och Mb Crohn.

Om man har varit rökare, men slutat och därefter drabbats av Ulcerös Colit finns det vetenskapliga studier som visar på att mycket måttlig rökning (typ en cigarett om dagen) kan ha goda effekter på Ulcerös Colit, dvs man blir bättre i tarmen av att röka igen. Däremot verkar det inte finnas studier som visar att icke-rökare som fått Ulcerös Colit skulle bli bättre av att börja röka.

För Mb Crohn är sambandet att många Crohnare utsatts för passiv rökning i barndomen (0-15 år) och att många är rökare idag. Rökning är väldigt dåligt för Mb Crohn och de som slutar röka blir ofta bättre i sina tarmar. En fransk studie visade att de Crohnare som slutat röka ett år senare mådde väldigt mycket bättre än de som fortsatt röka.

Läs mer om rökning och inflammatoriska tarmsjukdomar här.

2 svar på “Rökning”

  1. Henrik skriver:

    Jag har haft Ulcerös Colit sedan jag var 16 år. Hade skov väldigt ofta och extrema problem. När jag var 21 år så hade jag läst att rökning hjälper många att må bättre. Jag provade då att röka för första gången i mitt liv och jag märkte skillnad direkt. Från toabesök 10-15 gånger per dag till ca 5-6 gånger per dag.
    Jag är idag 25 år, slutade röka för lite över 1 år sedan men började då istället med snus och gick sedan över till e-cigarretter. Vad jag har märkt så hjälper cigarretter, snus, e-cig och även nikotintuggummin mot detta.
    Man blir inte frisk men magen blir mycket bättre. Toabesöken är nu nere på 1-3 gånger per dag.

  2. admin skriver:

    Hej Henrik,
    Det är ju bra att du blev bättre av att röka, men jag är ganska skeptisk till att uppmana folk till att börja röka om de har UC. För oss Crohnare är det riktigt dåligt att röka. Om jag har ett skov får jag genast en diarréattack om jag råkar komma i närheten av en rökare. Det är bättre att skippa gluten och äta bra, tycker jag. Kineserna menar ju att lungor hör ihop med tjocktarmen och om man är dålig i lungorna så påverkar det också tarmen. Men som sagt var, vi blir alla saliga på våra egna sätt, så det är bara att gratulera om det hjälpt dig så mycket! 🙂
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy