Kycklingfilé med parmaskinka och sardellsmör
Den här rätten är lätt att göra och god. Den passar bra som bjudmat och även till vardags när man inte orkar laga mat utan vill att den lagar sig själv. Jag brukar servera risotto med svamp till, och även sardellsmör (recept längst ner på sidan) är gott som sås till kycklingen som kan bli lite torr annars.
Det går givetvis bra att använda annan skinka, som serranoskinka, till omslag på kycklingfiléerna. Huvudsaken är att den är lufttorkad och salt.
Kycklingfilé med parmaskinka (4 portioner)
- 4 kycklingfiléer
- 4 skivor parmaskinka
- 1 dl hackad persilja
- 2 pressade klyftor vitlök
- 1/2 dl riven pecorino (fårost som liknar parmesanost)
- Salt och peppar
- 1 dl vitt vin
Blanda ihop persilja, vitlök, pecorino, salt och peppar i en skål.
Lägg upp kycklingfiléerna med utsidan ovanpå varsin skiva parmaskinka på en skärbräda.
Lägg en stor klick av persiljeblandningen på insidan av kycklingfiléerna och rulla ihop kycklingfilén med fyllning och skinkan på utsidan. Sätt ihop skinkan med en tandpetare och lägg kycklingfilén med fogen neråt i en mindre ugnsfast form.
När alla kycklingfiléerna ligger i den ugnsfasta formen häller man på det vita vinet (fungerar med rött också) och stoppar in den i ugnen på 175° i cirka 20 minuter. Kontrollera gärna att kycklingen är helt genomstekt innan ni serverar.
Servera med risotto med svamp och sardellsmör.
Sardellsmör
- 4 äggulor
- 4 sardellfiléer
- 2 tsk senap (Dijon)
- 2 msk citronsaft
- 125 g ghee, smält
Mixa äggulor, sardellfiléer, senap och citronsaft till en slät massa under tiden som ghee smälter.
Tillsätt den smälta gheen och mixa till allt är väl blandat. Servera till kycklingfiléerna.