Äppelchutney

Av , 23 april, 2011 05:38

En del av oss med kroniska tarmsjukdomar blir sämre av att äta mat som innehåller vinäger och andra kan få problem med sockret och löken, så för er som är dåliga i läsande stund kanske denna chutney bör undvikas. Dock är den utmärkt att ge bort i present till andra om man har äpplen i trädgården. Jag brukar använda Ingrid Marie-äpplen men det går säkert bra med andra äpplen också. Hemligheten med en bra chutney är att den ska koka länge och även att den får stå och ”dra till sig” ett tag, gärna några veckor. Jag förvarar min chutney i kylen och den har mycket lång hållbarhet.

Jag brukar använda balsamicovinäger som är mörk, men det går säkert utmärkt att använda ekologisk äppelcidervinäger – sannolikt är det bättre än den jag använde senast.

Äppelchutney

  • 1 kg äpplen (helst svenska obesprutade)
  • 2 dl kärnfria russin (ekologiska)
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1.5 dl vinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 dl farinsocker (eller annat mörkt råsocker som muscavadosocker, mer näringsrikt)
  • 1 msk gula senapskorn
  • 5-6 hela kanelstänger
  • 1 tumme ingefära, hackad

Skala och skär upp äpplena i mindre bitar. Skala och hacka lök och ingefära.

Häll i alla ingredienser i en större kastrull och koka upp.

Låt koka på svag värme tills det ser ut som en chutneyröra, vilket kan ta minst en timme.

Häll upp på väl rengjorda och steriliserade glasburkar (se mitt inlägg om syltning här för mer instruktioner) och låt svalna.

Förvara i kylen och låt gärna stå ett par veckor innan ni äter av den.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy