Senapssill

Av , 20 december, 2010 16:21

En del recept på senapssill innehåller gräddfil eller crème fraîche, men det fungerar inte för min mjölkintoleranta mage. Jag brukar använda grovkornig skånsk senap för att bejaka mitt skånska arv. Minns hur grannen satt med en kanonkula och malde senapsfrön till senap när jag var liten, vilket var minst sagt coolt. Efter det har jag en speciell relation till grovkornig skånsk senap. Inte bara är den godare utan den ser vackrare ut.

Senapssill

  • 1 burk inläggningssill
  • 0,5 dl grovkornig skånsk senap
  • 1 msk socker
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 mks vit vinäger
  • 1 dl matolja (t ex solrosolja)
  • 1 dl finhackad dill (jag använder oftast fryst)
  • 1 liten röd lök

Skölj sillfiléerna i vatten och skär upp dem i lagom stora bitar.

Skala och skär rödlöken i mindre bitar. Jag använder rödlök för färgens skull.

Blanda ihop senap, socker, kryddor, vinäger, olja och dill till en jämn smet.

Häll i sillbitarna och rödlöken och rör runt. Häll upp i en burk och låt stå ett dygn.

Senapssill håller sig 1-2 veckor i kylen och är extra gott med kokt ägg eller på ryskt rågbröd, för den som tål gluten.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy