Lasagne med fårost
Denna variant på lasagne innehåller inte komjölk eller ost och man kan även använda glutenfria lasagneplattor. Jag brukar tillaga min lasagne i en stor ugnsform som jag köpt på IKEA (se här). Jag föredrar att använda ugnsformar utan teflon och liknande material eftersom de ofta blir repade och därmed farliga att använda.
Jag har lagt i lite rivna morötter och majskorn för att göra köttfärssåsen nyttigare och lite mer smakrik. Den som inte tål majs kan givetvis skippa det i köttfärssåsen. Jag har också lagt i en
Det som är fördelen med denna stora sats är att man antingen kan bjuda flera vänner på middag eller så får man matlådor till jobbet (eller för den där dagen när man inte orkar laga mat).
För den som likt mig vill undvika tomat har jag hittat på en lasagne som smakar helt OK, men är nyttigare för våra knasiga magar. Recept på lasagne utan tomat hittar du här.
Lasagne med fårost (10-12 portioner)
Köttfärssås
- 600 g nötfärs
- 1 stor gul lök, mycket fint hackad
- 2 vitlökar, pressade
- 1 stor morot, fint riven
- 1 burk majskorn (valfritt)
- 2 paket krossade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 1 tsk socker eller honung
- 3 msk basilika
- 1 msk timjan
- salt och peppar
- Olivolja
Stek vitlök och gul lök i lite olivolja i en stor gryta på mellanvärme tills de blir mjuka och genomskinlig
Stoppa i den rivna moroten och rör om tills den är mjuk.
Lägg i nötfärsen i grytan och mosa den så att det blir små fina korn av stekt köttfärs.
Häll på de krossade tomaterna, tomatpurén, sockret och rör runt. Tillsätt majskornen om man tål det.
Krydda med basilika och timjan, salt och peppar efter smak.
Låt koka ihop på låg värme i 30 minuter under grytlock.
Zucchini- och fetasås
- 3 msk smör/ghee
- 4-5 msk maizena
- 1 liter rismjölk
- 1 medelstor zucchini, fint riven
- 2 paket fetaost (fårost), riven
- 2 krm muskot
- Salt och peppar
Smält smöret i en stor kastrull. Red med mjöl och vispa i sojamjölk som en vanlig bechamelsås. Häll inte i all mjölk på en gång utan lite åt gången.
När all mjölk är i kastrullen, häll i den rivna zucchinin och osten och rör om. Låt koka upp så att såsen tjocknar lite. Krydda med muskot, salt och peppar.
- 1 paket lasagneplattor, vanliga eller glutenfria
- 1 paket fårost, riven
- 1 paket oatleygrädde
Häll upp ett lager köttfärssås i en ugnsfast stor panna. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå.
Täck med zucchini- och fetasåsen. Nytt lager lasagneplattor, nytt lager köttfärs, osv.
När sista lagret med lasagneplattor är lagt strö över den sista rivna fårosten och häll på oatleygrädde så att det täcker lasagneplattorna väl. Grädda i ugn 200 grader i 30 -40 min.
Servera gärna med en sallad, exempelvis sallad med tomat och avocado.