Gifter i vår vardagshygien

Av , 9 maj, 2013 17:56

För en dryg månad sedan publicerade en europeisk konsumentorganisation en lista på produkter som vi använder dagligen, från schampoo till tandkräm och hudvård, som innehåller farliga substanser. Bland annat skrevs det om det på SVT:s hemsida, där det även finns en snutt TV-klipp om det (se gärna det! Damen som talar franska talar om att hon är frisörska och väl förtrogen med parabener eftersom hon färgar håret på folk dagligen). Det läskiga är att tydligen så deklareras inte alla substanser som finns i dessa produkter, så även om man försöker undvika en viss kemikalie eller gluten så kan den/det ändå finnas med i produkterna man använder.

En anledning till att vi ska vara försiktiga med dessa kemikalier är att de kan vara hormonstörande, vilket inte är bra för oss tarmsjuka eftersom vi redan ofta har störningar på hormonsystemet. Läs gärna mer här. Man tror att dessa hormonstörande ämnena helt enkelt förstör våra kroppar och bakteriedödande kemikalier som triclosan är extra farligt eftersom den både är hormonstörande och kommer ut i våra vattendrag när vi använder det, vilket gör att vi andra får i oss triclosan via dricksvattnet, fisk vi äter och när vi badar i sjöar och hav. Man kan bara anta vad triclosan gör med vår redan störda tarmflora om man använder det som tandkräm t ex. När triclosan dök upp på marknaden så att jag såg det första gången på 1990-talet fanns det exempelvis både diskmedel och tandkräm som innehöll triclosan, och jag är tämligen säker på att dessa produkter fortfarande finns kvar. Även om jag är noga med min handhygien eftersom jag är så känslig för elaka bakterier så brukar jag nöja mig med tvål och vatten och undviker handsprit.

Man ska också komma ihåg att vår hud absorberar det vi får på den, enligt vissa källor absorberas uppemot 60% av vad vi får på den, och det innebär att exempelvis skadliga kemikalier i våra rengöringsmedel kan komma in i våra kroppar om vi inte använder gummihandskar när vi t ex torkar golvet med rengöringsmedel eller diskar. Jag har skrivit om det här med att ha en ren miljö omkring sig tidigare här och ja, jag vet att det är svårt! Men man får börja långsamt. Jag har valt att byta tandkräm, duschkräm, ansiktskräm och smörjer numera in mig efter duschen med väldoftande olja.

Nyligen lärde jag mig också att när det gäller tandkräm så ska man vara försiktig med ett ämne som heter sodium laryl sulfat, SLS, vars funktion i tandkrämen är att göra så att den löddrar. Anledningen till att man ska undvika SLS är för att den misstänks orsaka läckande tarm. Dessutom stör den vår östrogenproduktion, så ännu viktigare att skippa tandkräm med SLS om man är tjej. SLS finns tyvärr i den tandkräm jag tidigare rekommenderade, Kingfishers fluorfria tandkräm, så nu har jag bytt tandkräm till en variant som kommer från Desert Essence och är gjord på naturlig tea tree-olja och inte innehåller fluor, SLS eller gluten. Jag har också fått rekommendation om Weledas tandkräm med salt. De läsare som har rekommendationer kring detta får gärna skriva dem i kommentarerna.

En del tandkrämer innehåller dessutom gluten och/eller andra former av stärkelse, och om man inte tål gluten så bra så förstör man ju tarmen ännu mer om man borstar tänderna med en aldrig så liten bit gluten varje dag. Som ni kanske minns från mina tidigare inlägg om gluten så krävs det ytterst lite gluten för att man ska bli sämre i tarmen igen och man kan inte fuska med att äta gluten om man egentligen ska äta glutenfritt. Varje bit gluten man fuskar i sig innebär att man är tillbaka på ruta ett igen och det tar sex månader innan tarmen är helt utläkt.

Slutligen: ja, det är pest att vara tvungen att ändra sitt liv så här mycket, men om du mår bättre av att testa en fluor- och SLS-fri tandkräm kanske det är vad som krävs för att du ska må bättre. Det finns ingenting som är värt så mycket som hälsan, tycker jag.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy