Baba Ghanoush – aubergineröra

Av , 26 juli, 2010 07:33

Den här rätten är en populär sallad i Mellanöstern och har libanesiskt ursprung. Den är god att ha som tillbehör till grillat eller någon gryta, men fungerar också bra som smörgåspålägg. Egentligen ska man grilla auberginen över träkol, men jag kör ugn istället. Det går lätt att dubbla satsen om man vill ha en större mängd.

Tahini, sesampasta, som används i receptet finns att köpa på hälsokostavdelningen i större butiker eller i den exotiska avdelningen för arabisk mat. En liten varning är att den tahini som finns i arabiska affärer ibland tydligen har visat för höga halter av läskiga bakterier (från arabvärlden, antar jag) så det är bättre att satsa på tahini från hälsokosten för våra magar. Då kan man dessutom få tag på ekologisk sådan.

OBS! Aubergine är en nattskatteväxt som vi bör undvika att äta. Jag låter receptet vara kvar ändå eftersom baba ghanoush är så gott och någon gång ibland kan man få unna sig denna mat.

Baba Ghanoush – aubergineröra

  • 1 stor aubergine
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • saften av en halv citron
  • 1/2 tsk stött kummin
  • 1-2 msk hackad persilja
  • salt och peppar

Dela auberginen i två delar på längden.

Pricka skinnet med en gaffel och lägg den med skalet upp på ett galler och grilla i ugn 200° tills skalen blir svarta (dvs ännu svartare) och börjar spricka.

När fruktköttet är mjukt är den färdiggrillad.

Ta loss fruktköttet och pressa den i en durkslag (se bild ovan).

Finhacka aubergineköttet, antingen med en vass kniv för hand eller i en mixer.

Lägg det finhackade aubergineköttet i en skål och blanda i vitlök, citron, tahini, kummin, persilja, salt och peppar och rör om väl.

4 svar på “Baba Ghanoush – aubergineröra”

  1. SysterYster skriver:

    Hej,

    Tänkte det kanske är fler med mig som hellre och gärna gör sin tahini själv (utan tillsatta bakterier eller E-ditten&datten) så jag bifogar ett enkelt recept på det här.

    (Detta ger ca 3/4 dl & räcker till dubbel laddning av baba ghanoushen ovan.)

    3 msk sesamfrön, (de skalfria ljusa)
    1 msk vatten
    1 tsk citron, färskpressad
    2 msk olivolja
    1/2 krm salt

    Rosta sesamfröna lätt på medelvärme i en stekpanna och mixa dem sedan. Tillsätt vatten och citron och mixa ytterligare ca 30 sekunder. Tillsätt olja och salt och mixa till en slät pasta.
    Voilà klart.

  2. admin skriver:

    Tack! Själv kör jag Kung Markattas tahini som inte innehåller några skumma saker.
    /Tina

  3. Anna skriver:

    Nattskatteväxt? Så du äter inte potatis eller tomater heller?

  4. admin skriver:

    Nej, jag äter inte potatis och paprika, men jag äter lite tomat ibland.
    /Tina

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy