Börja laga mat för en krånglig mage

Av , 16 maj, 2010 13:59

När jag var 15 år bestämde jag mig för att bli vegetarian eftersom alla hälsoskrifter hävdade att detta skulle vara bra för min mage. Tyvärr blev jag lakto-vegetarian, dvs jag fortsatte äta mjölkprodukter (vilket var precis det jag borde ha undvikit eftersom jag inte tål komjölksprotein). Jag fortsatte också äta fisk för att försäkra mig om att få i mig tillräckligt med protein.

Som nybliven vegetarian tvingades jag börja laga mat själv på allvar. Jag har nog alltid tyckt att det var roligt att laga mat, framför allt för att jag tyckte att min egen mat smakade bättre än den som lagades till vardags av min stressade mamma. Troligen grundlades mitt intresse för matlagning redan då och jag började tidigt experimentera med matlagning.

Jag minns att mina klasskamrater på hemkunskapen tyckte att jag var hopplös eftersom jag inte noggrant måttade upp salt och peppar i tsk och krm utan helt sonika hällde i dessa ingredienser i maten med en självsäkerhet som de själva inte förstod. (”Du MÅSTE ju använda måtten…”) Mycket riktigt fick jag, likt klassens mästerkock med rötter i Jugoslavien, också bara en trea i hemkunskap eftersom jag inte noggrant följde instruktionerna. Att både han och jag sannolikt lagade bäst mat av alla betydde uppenbarligen inget för vår pedantiska och tråkiga hemkunskapslärarinna.

Under studietiden tvingades jag i brist på pengar att laga mat från grunden. Detta uppskattades verkligen av magen. Även om det tog lite mer tid att steka egna tortillas och göra egen tacosås så var det försumbart i jämförelse med den vinst jag faktiskt gjorde i både pengar och hälsa.

Om du som läser denna hemsida inte är van vid att laga mat själv är det bara att bita ihop och börja lära sig. Det finns massor av bra kokböcker och inspirerande matlagningsprogram på TV och här på nätet. Mina favoritkockar på TV just nu är Jamie Oliver och Per Moberg (trots hans hår!) som båda lagar enkel, god mat utan krusiduller. Jag kommer dock att utgå från att läsarna av mina recept har viss vana av matlagning.

Som ny i köket med en kronisk tarmsjukdom krävs en rejäl insats, både vad gäller köksutrustning och att lusläsa förpackningar, men även planering och en stor dos uppfinningsrikedom.

Köksutrustning

Köksmaskiner som jag inte kan leva utan är en ordentlig spis och ugn, mikrovågsugn, en rejäl kyl och frys, mixer, elvisp med degkrokar, råsaftscentrifug och riskokare. Ofta brukar jag nämligen koka dubbla portioner och frysa in mat som jag sedan tar med till jobbet eller har i frysen därhemma för den där dagen som alltför ofta inträffar när jag kommer hem och är för trött för att laga mat. Dessutom är det smart att frysa in exempelvis buljong som man kokat och ha olika grundingredienser som köttfärs, kycklingfiléer, räkor och grönsaker i frysen.

Mikrovågsugn är förvisso omtvistat bland hälsofreaksen, som hävdar att maten inte blir lika näringsriktig när den tinas eller tillagas där. Själv har jag fattat beslut att det är bättre att jag äter varm mat, må den vara tinad i mikron, än att jag hänfaller åt att slarva med maten för att det tar för lång tid att tillaga.

Det är också guld värt att ha bra kokkärl hemma för tillagning av mat både på spis och i ugn. Jag gör gärna grytor och kan rekommendera att man investerar i en bra kokgryta, antingen i gjutjärn eller en med emalj, samt bra ugnsformar. Jag gillar personligen inte teflonpannor, de går alltför ofta sönder och läcker teflon, men för den som måste leva på fettreducerad kost är teflon ett fantastiskt material. För den som inte har så gott om pengar och behöver förnya köket kan jag rekommendera IKEA.

Vassa knivar är självklart också viktigt att ha, liksom bra skärbrädor och ett bryne eller skärpstål för att hålla knivarna vassa. Andra redskap jag gillar att använda är potatispress, vitlökspress och citruspress.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy