#prataomdet del 3

Av , 22 maj, 2011 06:57

Jag har redan nämnt det i mitt första inlägg om #prataomdet, men tänkte fördjupa mig i det lite ytterligare eftersom det här är en annan sak som är tabu, framför allt för oss tjejer som förväntas vara fina flickor och fina flickor fiser aldrig. Fisa, gasa, prutta, fjutta, fjärta, lägga en brakare, släppa väder, lägga en smygare – kärt barn har många namn! Alla gör det, men en del gör det mer öppet och andra gör det mer diskret. En normal människa fiser runt en halvliter gas per dag i snitt 15 gånger per dygn. Vi gör det även när vi sover så det kan vara svårt att veta hur mycket man faktiskt fiser per dygn.

Egentligen är det rätt intressant att det är jätteviktigt att vi fiser och rapar när vi är små bebisar – efter varje måltid ska ju en bebis klappas på ryggen så att den rapar, annars får den ont i magen av gaser och vi tycker det är helt OK att de fiser. När vi blir vuxna förväntas vi sluta fisa, i alla fall offentligt, eftersom det är oartigt och respektlöst, men det är ju inte så att vårt behov av att fisa slutat bara för att vi blivit väluppfostrade vuxna. Själv fiser jag aldrig i offentlighet utan i ensamhet, men jag har märkt att min mage mår väldigt mycket bättre av att jag fiser. När jag är dålig i magen kan jag dock inte fisa utanför badrummet eftersom det finns risk att det kommer mer än fis ut då. För mig är det ett tecken på att min mage är på väg att bli bättre när jag börjar kunna fisa.

Enda gången jag i vuxen ålder uppmanats att fisa är när jag vid två tillfällen blivit opererad. Då sa sköterskorna till mig att det var viktigt att fisa på eftersom det visade att magen höll på att komma igång. Inga fisar ledde till magproblem.

Att fisar luktar illa vet vi alla, stundom luktar de riktigt vidrigt – lite verkar det bero på vad man ätit men även hur sjuk man är, det är i alla fall mina slutsatser. Anledningen till att de luktar illa beror på att de innehåller svavel i form av svavelväte, metanetiol, dimetylsulfid och dimetyldisulfid. I övrigt, eller rättare sagt till 99 procent, består fisar egentligen mest av koldioxid, kväve, väte, metan och syre, och som en del av er säkert vet så anklagas jordens 1.5 miljarder kossor för växthuseffekten för att de fiser ut mellan 500 och 1000 liter växthusgaser per ko och dag, vilket motsvarar 18 procent av alla växthusgaser per år. En argentinsk forskare har kommit på en ny uppfinning där han stoppat in en slang i kossan som bär en förpackning på ryggen där alla fisar samlas (se bild nedan, hysteriskt galet, eller hur?!)…

Vem har inte känt sig som en sån här ko ibland?

Gas i magen kan dock ställa till det för oss: för mycket gas ger ont i magen eftersom det spänner ut tarmarna, vilket kan göra ännu mer ont om man har sår i tarmarna. När vi är kassa i magen tenderar tarmarna att bli både svullna och uppblåsta, och det är mer gas än vanligt. Då kan det vara bra att undvika saker som kan orsaka gas i tarmen. De livsmedel som brukar pekas ut som extra gasbildande och som vi förväntas undvika är lök, kålgrönsaker (allt från broccoli till blomkål och vitkål) samt bönor. Som ni redan vet så använder jag dock både lök och kålgrönsaker i min matlagning, men bönor brukar jag faktiskt undvika. Under mitt tidigare inlägg om grönsaker kan ni läsa hur jag hanterar dessa typer av grönsaker och även varför bönor inte är så bra för magen. Lök har jag också avhandlat tidigare, och jag lider inte av gaser till följd av lök, men jag äter sällan större mängder rå lök eftersom jag märker att magen inte blir helt lycklig av det.

Jag tror dock också att gaser i magen är väldigt kopplat till den bakterieflora man har i tarmen och har man en bra bakterieflora så kan man äta lök, broccoli och bönor (om man tillreder dem på rätt sätt för att bli av med ämnena som orsakar gas genom att slänga första satsen kokvatten). Svarta bönor anses vara mer hårdsmälta, medan kidneybönor är snällare mot magen – själv äter jag sönderkokta röda linser utan problem. För mycket fibrer i kosten kan också orsaka gaser, men vi som har IBD ska ju ändå inte äta större mängder hårdsmälta fibrer så jag tror att många av oss redan har tagit bort detta ur kosten.

Många av er har säkert märkt att om man byter sin probiotika så kan man också få problem med gaser, så det är definitivt kopplat till bakteriefloran. Jag minns f ö att jag på ett forum såg en kille som gett upp probiotika eftersom han blev gasig av den, men som jag skrivit tidigare så är det viktigt att börja försiktigt med probiotika och ta rätt sort för annars kan man bli just ett gasverk, och det ju är inte så kul.

Bästa sättet att bli av med gaser som är plågsamma i magen är att hålla magen i trim och följa mina kostråd på denna sida: undvik mjölk, gluten, socker, MSG och tillsatsämnen. Jag märker att jag blir lätt uppblåst om jag äter för mycket eller för stabbig mat, särskilt illa är det med just gluten och potatis. En typisk gasbomb för mig är att äta mycket grillat kött med större mängder ugnsbakad potatis: då känner jag mig däst och magen blir en lätt ballong.

En annan variant var när jag blandat för salta grejer med söta saker (som när jag ätit chips och sen godis, då har magen snedtänt och börjat jäsa förr i tiden, men numera äter jag inte sådant så jag drabbas inte av jästattack längre. Då har jag fått rapar som luktar jäst och sen har jag fått ”rännespraga” som vi säger på skånska, dvs helt rinnande diarré som också luktar jäst – äckligt som bara den! Några timmar senare, när jästattacken är över, mår jag OK igen, men går runt och fiser extra mycket dagen efter.).

Just socker verkar ha en förmåga att reagera med andra livsmedel och starta jäsning i magen. Eftersom potatis också innehåller mycket socker så är det inte så konstigt att den snedtänder med t ex kött och gamla idéer från 80-talets bantingsbok ”Fit for life”, där man varnas för att äta just potatis med kött, har definitivt en poäng. Jag tror att våra IBD-magar är extra känsliga för just gaser och det är en bra idé att försöka vara försiktig med just kombinationen frukt och annan mat samt potatis med kött. En god idé är att äta frukt mellan måltiderna och inte äta det med maten – vänta helst två timmar efter måltid innan ni äter väl mogen frukt. Den som är känslig bör också undvika lök, kålgrönsaker och bönor, men som jag skrivit tidigare så brukar jag äta både lök och kålgrönsaker, även när jag är kass, men då ser jag till att löken är väl genomstekt i olja och jag äter bara blommorna på broccolin och slänger stammen.

Jag har också läst att gaser i magen kan bero på att man sväljer luft när man äter, men jag undrar verkligen om det kan stämma. Teorin är i så fall att man äter så glupskt att det kommer med luft ner i magen i samband med måltid, men jag tror att det måste vara rätt lite luft i förhållande till de gaser som bakterierna i våra tarmar verkar kapabla att producera.

Ett annat tillfälle när det är lätt att bli gasig är när man flyger. Det beror på lufttrycket som helt enkelt gör att gasen i våra magar expanderar och vi blir uppblåsta i magen. Här får man helt enkelt försöka lägga band på sig och försöka fisa så mycket det går innan man går ombord på planet eller så fiser på toa på planet. För det är inte så kul att sitta med en smygfisare tio timmar till Peking precis.

Om man är mycket gasig i magen finns det egentligen bara en sak att göra: lägga sig på rygg och massera magen och släppa loss. Massera magen i runda cirklar i klockans riktning, från vänster till höger, och prutta på. Ibland kan jag fisa i flera sekunder, så jag har definitivt inte en normal fis-funktion, men det är otroligt skönt när gasen kommer ut eftersom det gör ont när magen är uppblåst. Förslagsvis gör man detta i enrum så att andra slipper lida av doften…

4 svar på “#prataomdet del 3”

 1. malin skriver:

  Hej och tack för lite fin fis-läsning 🙂

  Känner definitivt igen mig ang. att fisar blir värre ju sämre tarmen mår! Tex. när jag inte har skov och även äter ”rätt” för min kropp (LCHF mat) och undviker allt vad kolhydrater heter, kan det t.o.m gå dagar innan det kommer någon enstaka liten prutt. Men mitt uppe i ett skov, så är det inte en halvliter gas vi pratar om snarare flera liter. Slutsats: Ät rätt, undvik socker så är vi åter där: Mår mage/tarm bra och vi slipper känna oss uppsvällda.
  Hälsn.
  Malin

 2. admin skriver:

  Ja, visst är det konstigt: alla vägar bär inte till Rom utan bort från socker i vårt fall! Mår mage/tarm bra så blir det mindre gaser.
  /Tina

 3. Anna skriver:

  Ha ha, du är ju underbar! Jag har börjar få igång magen och fisandet nu. Bara MÅSTE fisa lite på jobbet just nu, passar på i personalrummet när jag är själv, sen öppnar jag fönstret och skyller på att jag tycker det är varmt hi hi. Äter just nu rågknäcke, rågbröd och havre, har även ätit lite laktosfrigrädde och gräddfil för att testa. Peppar, peppar det har gått bra. Precis som min homeopat sa…(att det skulle gå bra) trodde nog aldrig på det själv egentligen men har varit såååå less på min skonkost att jag helt enkelt inte stod ut och började prova lite ”nytt” för att få lite variation. Magen har reagerat lite grann så klart, men bara med gaser. Jag har varit lite orolig för att det skulle bli något mer…men det har inte hänt. Måste ju våga prova någongång för att lära känna magen! Just nu känns det som att jag fått livet tillbaka, känner mej inte sjuk alls, och det har tagit ett halvår sen jag träffade homeopaten första gången. Just nu är jag jätteglad! Mvh Anna med (Total UC) P.S Åt Thaimat med barnen i helgen på restaurang och det va jättemysigt, glömde säga att jag inte ville ha med soja, men det gick också bra.D.S

 4. admin skriver:

  Grattis, Anna! Vad härligt att din mage fortfarande sköter sig trots att du tillför ”ny” mat. Gaserna kanske uppstår när magen ska anpassa sig till den nya maten?
  Kämpa på!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy