Majs – inte så bra för magen

Av , 4 februari, 2013 15:56

Majskorn har jag aldrig varit så förtjust i sedan jag fick Crohns, framför allt för att de är så svårsmälta och jag tycker inte om att se vad jag har ätit när det landar i toaletten. När jag var liten köpte min mamma ibland färska majskolvar som koktes och åts med smör. Vi hade t o m några små speciella redskap som sattes in i ändarna av majskolven för att man skulle få bättre grepp. Det var gott och roligast var om man själv hade plockat dem på självplock, tyckte jag.

Majs på burk förekommer ofta i salladsbufféer och jag är inte så förtjust i det heller. Med tanke på att konservburkar inte är så bra för oss eftersom de kan läcka metaller, ofta tungmetaller, så undviker jag det helt (förutom att det inte går att smälta för magen). Likaså är jag restriktiv med popcorn eftersom majskornens skal är vassa och kan skära i min tarm (i alla fall inbillar jag mig det och jag har faktiskt blivit sämre när jag ätit mycket popcorn). Lite popcorn kan jag äta om jag samtidigt äter något annat mjukt som kan bädda in de hårda skalen.

Inom SCD är majs och majsmjöl strängeligen förbjudet. Det är ungefär lika stärkelserikt som potatis och därmed bannlyst. Likaså är majs bannlyst på GI-dieten, vad jag förstått på nätet. Själv är jag lite restriktiv med majsmjöl eftersom jag läst om så många på SCD som verkligen blivit dåliga på majsmjöl.

Dessutom är majs sannolikt en av de mest genmanipulerade grödorna, tillsammans med sojabönor (som är ett kapitel för sig) och jag skulle inte bli förvånad om den majs som indianerna i Amerika en gång i tiden bakade bröd på såg helt annorlunda ut rent kemiskt än vad dagens genmanipulerade majs gör. Om man har lyckats förädla vetet så till den grad att våra magar har svårt att hantera glutenproteinet så kan det mycket väl vara samma sak med majsens stärkelse. För syftet med GMO är ju att få fram mer näringsrik mat på bättre sätt (och helst också på lönsammaste sätt för Big Farma, dvs jordbruksindustrin, alltså inte Big Pharma, som är läkemedelsindustrin). Även om GMO, dvs genmodifierade grödor, inte är tillåtet i Europa så hittar det hit via exempelvis majs och sojabönor som importeras som djurfoder.

Huruvida GMO är bra eller dåligt tänker jag inte gå in på särskilt djupt i detta inlägg, utan överlåter det till er läsare att googla runt själva om. Det är värt att notera att många GMO-grödor är framtagna för att kunna besprutas hårt så att det är bara just den varianten av grödan klarar av just det giftet. Utsädet säljs till dyra pengar, men ger mycket bättre avkastning, dock till priset av ökad besprutning och att bönderna inte får lov att spara utsäde för att så nästa år, vilket Big Farma tjänar massor på. Ett av de stora företagen är Monsanto och här har Kostdemokrati skrivit lite om dem. Monsanto brukar målas upp som ett av de värsta företagen för att de lever på att exploatera fattiga bönder och tvingar dem att odla med ännu mer bekämpningsmedel än de gjort tidigare och utsätter dem för hälsorisker. Argumentet för GMO är att vi måste ha det om vi ska kunna försörja en växande befolkning. Oavsett vad så är det inte bra med besprutade grödor för oss med kroniska tarmsjukdomar och med tanke på att många av oss mår bra av att äta mer likt stenåldersdieterna och utan tillsatser och konstigheter så är GMO knappast att rekommendera. I USA verkar man ha länkat GMO med ökat antal fall av cancer och ohälsa, vad jag läst på diverse hemsidor. Men som sagt var: många GMO-anhängare hävdar att utan GMO hade svälten varit betydligt större i världen idag än vad den är.

Nyligen fick jag ett mail från en läsare som berättade att han varit väldigt sjuk och tvingats till kortisonkurer och tagit imurel och remicade för att hålla sin Crohn i schack. Precis som många av oss andra hade han dock börjat upptäcka att hans mage reagerade bättre på diet än på giftmediciner enbart. Efter en tids experimenterande hade han kommit fram till att det som var den stora fällan för hans mage var majs. Sedan tidigare hade han uteslutit gluten och mjölk och nått en förbättring men det var inte förrän han skippade majs som den stora förändringen kom. Dock upplevde han att det var mycket krångligare att undvika majs än bara gluten och mjölk, eftersom majs ingår i så många olika livsmedel. Han hittade majs överallt: citronsyra, mediciner i tablettform (vilken skräck: tänk om de ger Crohnare som faktiskt inte tål majs just majsbaserade tabletter! Inte konstigt att de inte blir friska då!), alla halvfabrikat, konservburkar, tandkräm, tomatpuré, druvsocker, stärkelse, ost, korv/skinka och samtliga pålägg, aromer, läsk, sylt, en del juicer, vitamintabletter, och salt med jod. En lång lista på saker att undvika. Om han fick i sig bara lite majs så blev han kass igen, ungefär som glutenallergikerna brukar reagera på gluten.

Med detta vill jag bara påpeka att det här är verkligen beviset för att vi alla har vår mage som kräver sin egen uppmärksamhet. Jag tycker att min mage tål majsmjöl och majs helt OK, men jag äter inte majs ofta. Däremot undviker jag det och tar hellre i rismjöl i min mat om jag ska reda den än majsmjöl. Observera att många glutenfria mjölmixer innehåller majsmjöl och potatismjöl, vilket är en annan anledning att skippa dem så mycket det går.

Eftersom SCDarna är så anti majs så finns det säkert en komponent i majset som en del av oss inte tål och om ni alltså inte blir bättre av att bara skippa gluten och komjölk så kan det vara värt att testa att skippa majs.

Om det är fler som har mått bättre av att skippa majs så får ni gärna skriva i kommentarsfältet nedan och berätta mer.

2 svar på “Majs – inte så bra för magen”

 1. sara skriver:

  Hallå Tina och läsare!
  Får spontant en association till Ursula Jonssons bok (som Annika Lagerhorn refererar till ofta och mycket), i vilken huvudtesen är att många spädbarn fått modermjölksersättning i mycket tidig ålder, vilket orsakat intolerans mot det som ersättningen baserades på. Får man majsvälling som nyfödd då tarmarna inte är fullt utvecklade ännu, kan alltså majsintolerans följa med en i livet. Frågan är alltså: är majs fel för alla, eller ska jag tolka dig så att vi alla bör vara väldigt observanta på OM och isåfall VAD vi inte riktigt tål? SCD:arna utesluter alla födoämnen med stärkelse i, varav majs är bara ett. Ris är för dem lika illa.
  Jag tror själv att Ulcerös Kolit, Crohns och IBD är paraplydiagnoser på en mängd olika tillstånd, och i flera (men kanske inte alla?) tror jag personligen att intoleranser och allergier spelar en nyckelroll, kanske också i kombination med störd bakterieflora, stress et c. Jag läste att su och andra tror på bakterier, och kanske kan det också stämma, vad vet jag.
  Men jag håller med, stärkelse finns i så mycket, t.o.m medicinerna… inte lätt när man kör SCD.
  Allt gott! Sara

 2. admin skriver:

  Hej Sara,
  Det är en intressant teori: den skulle även kunna förklara varför vi alla har olika överkänslighet mot olika livsmedel. Jag tål själv majs och ris utan problem. Samtidigt så får ju inte alla barn som inte ammas dessa allergier och autoimmuna sjukdomar, så det är en komplex historia.
  Jag tror precis som du att dessa sjukdomar är paraplydiagnoser och jag tror också att intoleranser och allergier spelar en nyckelroll, MEN jag tror tyvärr också att det finns patogener med i spelet, definitivt när det gäller Crohn, för vi är många som testat att ändra vår kost utan att magen blir bättre. Det är inte förrän vi får kortison, imurel eller ännu starkare saker som magen skärper sig och slutar bete sig som en hackig LP-skiva. SCDarna verkar ju också tro på patogener eftersom hela idén bakom deras teori är att dessa sjukdomar uppstår som en följd av att patogener livnär sig på stärkelse och socker i tarmen.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy