Hormoner, blodprov och andra tester online

Av , 3 februari, 2013 08:57

Ibland får jag frågor om hur man ska tolka blodanalyser, håranalyser eller avföringsanalyser, och jag är ganska hjälplös inför sådana frågor eftersom jag inte är läkare, naturterapeut eller utbildad att analysera sådant. Jag kan förvisso läsa ett vanligt blodprovsresultat från sjukvården ganska bra numera: CRP, som mäter inflammationsgraden, ska vara under 3, vita blodkroppar ökar om man är sjuk, Hb och järn visar hur stor blodbrist man har, osv. Det står ofta hur normalintervallet ska vara för att man ska räknas som frisk och det går också utmärkt att fråga sin läkare vad de olika blodproven betyder. Det tycker jag att man ska göra så att man förstår sin sjukdom bättre och man lär sig med tiden.

När det gäller andra tester som man kan beställa online eller via naturterapeuter så är jag mer osäker på vad de egentligen analyserar. Så här har jag förstått skillnaden mellan blodprov och hårmineralanalyser:

Blodprov visar på de brister du har i kroppen just den stund som blodprovet tas. Det innebär att om du t ex tagit en vitamintablett som sugits upp av kroppen samma dag så kanske du inte visar på brister.

Hårmineralanalyser, som innebär att man klipper av en tuss hår och skickar iväg till något laboratorium i USA (det är alltså vad alla naturterapeuter gör, vad jag förstått, de sitter inte och gör det hemma), visar däremot hur mineralflödet och ämnesomsättningen sett ut i kroppen en längre tid, dvs så länge som hårstrået växt ut. Det ger en lite bättre bild av hur kroppen fungerar och fungerat och underlättar att hitta brister. Sanna Ehdin rekommenderar detta, läs gärna mer här och här.

Man kan göra en mängd andra analyser och själv tycker jag att man bör överväga att göra en investering i att kolla sina hormoner via salivprov. Kanske är detta något som en duktig endokrinolog i svenska sjukvård kan erbjuda, men tyvärr verkar det som om våra gastroläkare inte vill släppa oss till endokrinologer, dvs experter på vårt hormonsystem, eftersom vi ju är ”deras”, gastroläkarnas patienter. Istället tar gastroläkarna blodprov på sköldkörteln på oss och eftersom dessa prov tyvärr är kända för att vara generiskt felaktiga (sköldkörtelproduktionen varierar nämligen över dygnet och det verkar som om den fungerar bättre på morgonen och dagtid, vilket är när labben har öppet för blodprovstagning) och vi avfärdas direkt.

Tyvärr tror jag att det kan vara så att en del av oss tarmsjuka har en mindre synlig sköldkörtelproblematik som döljer sig bland andra symptom och gör att det blir svårare att se vad som egentligen är fel på oss. Läs gärna kommentarerna här på Kostdoktorns inlägg om hur löjliga alla är som tror att de har hypotyreos och (löjligast av alla) hypotyreos typ 2 är och hur fel Scandlab, som erbjudit urinprovtagning under ett dygn, är på det hela. Jag kan givetvis inte uttala mig om Scandlab, men jag har själv släktingar som testat sig via Scandlab och upptäckt att de har problem med sköldkörteln. Numera är Scandlab tydligen förbjudna av Socialstyrelsen att utföra den typen av tester, vilket antagligen gör att massor av svenskar, som har problem med sköldkörteln, går runt och har problem, är sjukskrivna och kostar samhället en massa pengar, för att inte tala om deras egna lidande av sjukdomen.

Som jag har skrivit om tidigare så finns det tydliga länkar mellan vår hälsa och vårt hormonsystem när man har tarmsjukdomar typ Crohns. Exempelvis påverkas saltsyreproduktionen i magsäcken av sköldkörteln och om saltsyran inte är tillräcklig, vilket den ofta inte är hos Crohnare, så kan parasiter, patogener och annat otyg passera magsäcken och ta sig in i tarmsystemet. Likaså kan inte proteiner brytas ner lika lätt och det kan vara orsaken till att vi blir gluten- och mjölkintoleranta. Tyvärr har dessutom imurel, en vanlig medicin mot Crohn, effekten att den påverkar sköldkörtel, hypofys och andra delar av hormonsystemet negativt, vilket för mig förklarar varför jag blivit känsligare för t ex gluten sedan jag började äta imurel.

En annan intressant länk är som jag skrev i ovan inlägg tidigare om DHEA och hormoner som hjälper oss kvinnor att bli gravida. Det är ju inte så ovanligt att Crohnskvinnor har endometrios, vilket beror på för höga halter av östrogen, och det är sannolikt orsakat av att binjurarna inte orkar producera DHEA när vi har återfall (de måste koncentrera sig på att hålla i gång kroppen och bekämpa inflammationen istället) och vår progesteronproduktion (dvs det hormon som gör att vår livmoderslemhinna växer till sig så att ett befruktat ägg kan fastna där) faller också under återfall. Det är sannolikt orsaken till att vi inte får mens när vi har stora återfall och varför många Crohnskvinnor upplever att de mår bättre av att äta p-piller. Egentligen borde det vara standard att ge Crohnskvinnor som vill bli gravida DHEA som kosttillskott och progesteronkräm under andra halvan av cykeln för att öka deras chanser till graviditet. Men pga att de olika disciplinerna, i detta fall gastro, endokrinologi och obstretik, inte samarbetar så förvisas Crohnskvinnor som inte kan bli gravida till IVF-kliniker och får betala en massa pengar för detta om de inte har turen att bo i ett generöst landsting där de är unga nog att få tillgång till hjälp gratis. Bör tilläggas att på många IVF-kliniker utomlands (och i Falun i Sverige) använder man sig av DHEA för att förbättra äggkvaliteten hos äldre kvinnor, och det är något man faktiskt borde göra rutinmässigt för Crohnskvinnor som har problem att bli gravida. Åtminstone önskar jag att någon skolmedicinare skulle kunna göra en studie över detta och se hur Crohnskvinnornas hormoner ser ut när de är ”friska” (dvs i remission) och sjuka. Kanske är det så att man genom att ge progesteron och DHEA till Crohnskvinnor när de är sjuka i återfall kan göra så att de slipper drabbas av endometrios. Men mig veterligen är det ingen som forskar på detta, trots att det finns solklara länkar mellan just Crohns och endometrios. Det kanske inte ens är samma typ av endometrios som Crohnare får och som ”vanliga” endometriosare får.

En annan sak att betänka är att om man stressar mycket så utsätter man sina binjurar för påfrestning, särskilt om de pga långvarig stress tvingas producera kortisol, som ju har en negativ påverkan på vår kropp. Problemet för oss med kroniska tarmsjukdomar som inte vill läka ut utan måste medicineras och trots det mår vi ändå inte helt bra, är att inflammationer också frestar på våra binjurar. Sannolikt arbetar de hårdare än andras binjurar (dvs folk som är friska) pga våra sjukdomar, och om vi då stressar, som många av oss gör i dagens samhälle, så klarar inte kroppen av att producera de hormoner som vi behöver för att klara stressen. Istället bryter tarmsystemet samman när binjurarnas fokus istället blir att klara av att hålla i gång kroppen så att vi kan klara den där deadlinen som vi har på jobbet, hinner i tid för att hämta på dagis, eller träffa den där energisugande kompisen som alltid är i tid på fikat medan man själv alltid är försenad. Jag tror att det är därför stress är så extremt dåligt för oss och det är därför vi blir sjukare om vi stressar. Alltså försöker jag själv att ta det så  lugnt som möjligt och inte stressa, inte ta på mig för många arbetsuppgifter osv, andas lugnt för att klara av att inte överanstränga mina stackars utmattade binjurar.

När det gäller tester som man kan göra så rekommenderar jag att ni läser detta intressanta inlägg på SCD Lifestyle som handlar om just tester man kan göra online eller hos sin naturterapeut. De rekommenderar att man ska göra hormontest om man känner att det är vad som är problemet, men att man alltid ska undvika tester som inte kommer att påverka vår situation ändå. De varnar också för att göra blodprov som visar på vilka livsmedel man inte tål eftersom dessa prov påverkas av om man har läckande tarm, vilket majoriteten av oss sjuka sannolikt har. Jag har själv erbjudits att ta den typen av test och de kostar VÄLDIGT mycket pengar (vi talar tusentals kronor som kan läggas på att äta bättre mat och söka annan hjälp) och av den anledningen har jag dragit öronen tillbaka.

2 svar på “Hormoner, blodprov och andra tester online”

  1. Micke Håkansson skriver:

    Ett tips! http://www.kunskapskällan.se

  2. admin skriver:

    Observera att jag egentligen inte vill publicera reklam på min blogg och om ni går in på sidan ovan så kommer ni att hitta en bok om gluten och mjölk som sannolikt kommer att beskrivas som roten till allt ont. Det ligger säkert mycket i det, men var alltid kritiska när ni läser den typen av böcker (och var även kritiskt lagda när ni läser min blogg).
    /Tina

Panorama Theme by Themocracy