Matplanera och få inspiration till nya maträtter

Av , 16 maj, 2010 14:34

Matplanera låter kanske tråkigt, men är det bästa sättet att hantera vardagen. Jag är själv långt ifrån fulländad, men har som mål att sätta mig ner på helgerna och skriva en matsedel för mig och familjen inför veckan. Det gör att jag dels vet vad som behöver inhandlas och då hänger mig mer sällan åt impulsinköp och således sparar pengar. Dels kan jag planera maten bättre, vilket minskar stressen i min vardag. Ett bra exempel på smart matplanering är när jag ena dagen gör en räkrätt och nästa dag gör fisksoppa med räkbuljong gjord på räkskalen. Eller kokar grönsaker ena dagen och använder spadet till soppbas nästa dag. Det är också bra att göra storkok så att man kan stoppa in i frysen för den där dagen när man är för trött för att laga mat. Ofta lagar jag mat för fyra personer, trots att jag kanske är ensam.

Ju mer mat du lagar, ju säkrare blir du i köket och ju troligare att du kommer på nya sätt att laga maten på. Och ju mer mat du lagar, desto mer inspiration i köket kommer du att vilja få för att göra nya spännande maträtter för din knasiga mage. Det är ett av syftena med denna hemsida och mina recept finns samlade under flikarna här.

Japansk mat – ingen mjölk så långt ögat ser!

Andra länders kök är inspirerande för matlagning för min knasiga mage och jag testar gärna nya saker. Eftersom jag rest mycket i Asien, där de mycket sällan använder mjölk i matlagningen, har jag inspirerats av dessa kök, liksom av köken kring Medelhavet. Kök som jag skulle vilja framhäva som särskilt milt mot våra magar är köken från Japan, Thailand, Vietnam, Iran och Libanon. Eftersom kokosmjölk anses vara inflammationsdämpande har jag ett särskilt gott öga till köket i Sydostasien och vissa delar av Indien där man använder kokosmjölk i maten ofta.

I dag ligger världen för våra fötter med massor av spännande kök på nätet i form av både receptsamlingar och matbloggar som gärna delar med sig av intressanta recept och testar nya sätt att laga mat (se min länklista). Då känns det verkligen konstigt att få höra från en svensk dietist att ”Men om du inte kan äta vare sig mjölk eller gluten kan du ju inte äta något roligt alls…” Jag tittade dumt på henne och undrade vilken värld hon levde i – själv lagar jag supergod, näringsrik och nyttig mat lätt utan både gluten och mjölk med inspiration från andra länder.

Om man vill fortsätta att föra klassisk svensk brunsås-diet går det givetvis också att göra med olika mjölksubstitut. Kanske smakar det inte exakt som det brukar göra, men jag tycker det smakar helt OK att ersätta grädde med Oatley grädde och mjölk med sojamjölk. Läs mer om mjölksubstitut i mitt nästa inlägg.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy